Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за

...
Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за
Коментари Харесай

11 организации с отворено писмо до Борисов и Цацаров, оплакаха се, че НАТУРА 2000 е чертана в офиси на зелените

Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на страната.

Това написа в отврено писмо до премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и министъра на външните работи Екатерина Захариева изпратено от 11 неправителствени организации. Публикуваме писмото без редакторска интервенция:

"Сега на прицел на швейцарците и техните сътрудници от обединението „ За да остане природа в България “, са измененията в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерството на околната среда и водите. Целта на „ зелените “ е да провалят законопроекта, тъй като той ще даде опция да се потвърди, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила. Тези правила се основават на действително разпространяване на растителни и скотски типове, доказано с данни от теренни изследвания, фотоси, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо потвърждават съществуването на типа в съответната зона.

За разлика от европейската процедура, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „ зелените “ неправителствени организации в интервала 2005-2007 година. За тази активност те са получили 9 милиона лв.. Въпреки получената голяма сума, с цел да инкасират оптималната облага, „ еколозите “ са подменили европейската методология, като не е спазено главно условие, като с изключение на с екологични, да се съобразят с културни, обществени и стопански фактори. Не е направена и наложителната обществена осведомителна акция.

„ Зелените “ са работили по планирани данни. т.е. по догатки къде вероятно растителният или животинският тип би могъл да участва. Поради сменената методология, Натура 2000 в България доближава до 34% от територията на страната. По публични данни на Европейската комисия Натура 2000 във Англия е 8,6 %, Дания- 8,4%, Латвия-11,5 %, Литва-12,4, Белгия-12,7 %, Франция-12,9 %, Швеция- 13,4 %, Холандия-13,3 %, Малта-13,3 %, Чехия- 14,1%, Австрия- 15,4 %, Германия-15,5 %, Естония-17,7, Италия- 19%.

У нас предпазените зони са толкоз раздути, тъй като всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за съществуването на другите типове в зоните на Натура 2000. Разказите, догатките и теоретичните модели, които са употребявали „ зелените “, не са научни обстоятелства. Заради тази машинация и манипулиране на данни, постоянно против страната ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена въз основата на научни данни, а посредством фалшификации.

Противопоставянето на „ еколозите “ на измененията в Закона за биологичното многообразие, е с цел да се скрият обстоятелствата, че за нито една зона, вкарана от тях в Натура 2000, няма публични протоколи, доказващи изследвания на терен (на място).

Причината за терзанието на „ зелените “ от приемането на измененията в Закона за биологичното многообразие, е че ще би трябвало да показват данни за теренните си изследвания, а такива те нямат - прибрали са парите, фалшифицирали са резултатите и не са свършили работа. Оказва се, че Натура 2000 в България е едно голямо закононарушение.

В същото време измененията се поддържат от огромната част от научната общественост, безспорни престижи в региона на биоразнообразието като проф. Димитър Пеев, проф. Александър Александров, браншови, неправителствени организации и синдикати,

С измененията в Закона за биологичното многообразие Министерство на околната среда и водите желае да вкара ред, с цел да се види въз основата на какви научни данни в дадена зона са посочени скъпи растителни или скотски типове. И тази информация да бъде общодостъпна онлайн, с цел да може да се употребява от всички – страна, общини, бизнес, жители, а не да стои скрита в чекмеджетата на „ зелените “, те да търгуват с нея и да водят безкрайни правосъдни рекетьорски каузи.

Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното многообразие, препоръчани от Министерство на околната среда и водите – с тяхното приемане ще спрат незаконните схеми, посредством които швейцарската офшорка WWF и „ еколозите “ изсмукват пари от националния и европейския бюджет.

Същевременно настояваме Главна прокуратура да стартира инспекция на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.

Призоваваме и Министерство на външните работи да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и активността на непознатите неправителствени организации, работещи в Република България, и тези български, които се финансират от чужбина, и по донорски стратегии на непознати организации, настоящи на територията на страната.

Досега ръководството на Натура 2000 съставлява само забрани, рестрикции и превръщането на над 34% от територията на страната в шубрак. Това води до обезлюдяването на големи територии и обитаеми места с цели села и градове, като единствено през последните години над 400 000 българи са напуснали страната. Това са най-вече млади и дейни хора.

Разчитаме, че най-сетне институциите в България, отпред с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „ зелените “ неправителствени организации, върху страната, общините, бизнеса и хората.

С почитание:

1. Сдружение "Зелена Кресна "

2. Съюз "Интелигентна България "

3.Български-ловно риболовен съюз

4.Сдружение "Бъдеще за индивида и природата в Кресненското дефиле "

5.Балкански център за резистентност и екоинженеринг

6.Сдружение "Клъстър зелен превоз "

7.Национална асоциация "Българско Черноморие "

8. Национално гражданско съдружие „ Природата за хората “

9.Национална гражданска коалиция „ Природата за хората и районите “

10. Коалиция „ За да останат хора в България “

11. Зелен алианс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР