Продължава изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков в пленарна

...
Продължава изслушването на министъра на икономиката Кирил Петков в пленарна
Коментари Харесай

Министърът очаква ББР да завърши годината на загуба от 250 млн. лева

Продължава чуването на министъра на стопанската система Кирил Петков в пленарна зала по отношение на положението на Българската банка за развиване, което е по искане на Мария Капон от парламентарната група на " Изправи се! Ние идваме ".

Преди него в Народното събрание през днешния ден бе изслушан служебният министър-председател Стефан Янев , който показа информация за завареното от служебното държавно управление финансово и икономическо положение на страната. Пред депутатите дава отговор и вицепремиерът Атанас Пеканов по отношение на Плана за възобновяване и резистентност.

В питането си Мария Капон напомни, че ББР е основана за да подкрепя развиването на междинния и дребния бизнес и по този начин да построи здрав гръбнак на българската стопанска система, който да подтиква предприемачеството и напредък на Брутният вътрешен продукт. През годините обаче ръководството на банката е основало съществени подозрения дали работи според тази своя задача, а разкритията на служебния кабинет през последните 2 месеца дефинитивно са затвърдили убежденията, че банката работи в прорез със закона за ББР.
 ИТН погна и втори министър, който искаше в кабинета си " ИТН " погна и втори министър, който искаше в кабинета си
Основният финансов специалист в партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН) и народен представител от 46-ото Народно заседание Любомир Каримански...

Капон изиска информация за кредитния портфейл на банката и каква част от заемите са съсредоточени в няколко компании, за сметка на множеството дребни и междинни предприятия в страната. " Обществото желае да знае още каква е повода за сходен капиталов корупционен ход и съществуват ли данни, че банката е фаворизирала избрани олигархични кръгове при раздаването на обществени средства, както и при какви условия е ставало това ", уточни Мария Капон.

По думите на министър Петков оправданията за какво са се давали толкоз огромни заеми са били, че те са били печеливши за банката. Това, което обаче виждаме, е, че през 2020 година имаме загуба от 130 милиона лв. , а за 6-те месеца на тази година загубата ще е близо 100 милиона. Това съгласно Петков опровергава тези изказвания. По думите му се чака банката да приключи годината на загуба от към 250 млн. лева, въпреки че сега е на оперативна облага.

Той посочи, че това се дължи на огромните хранителни запаси, които би трябвало да заделя поради отпуснатите огромни заеми на компании при условия, които планува в продължение на 10 година те да заплащат единствено лихви, а едвам на десетата година - и главницата. това прави връщането им високорисково.

Петков уточни, че към този момент заемите се обслужват, а две трети от огромните заеми дадени на 20 компании от " избран кръг " са при такива условия, по тази причина той ги назова " с балонна конструкция ".

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР