Продажбите на смартфони в световен мащаб са се увеличили през

...
Продажбите на смартфони в световен мащаб са се увеличили през
Коментари Харесай

Пазарът на смартфони се връща към растеж

Продажбите на смарт телефони в международен мащаб са се нараснали през октомври, откакто в продължение на 27 следващи месеца спадаха на годишна база, с помощта на възобновяване на разрастващите се пазари, сочат данни на Counterpoint Research, представени от CNBC.

Според отчета преводите за продажба, или размерите на продажбите на дребно, са нарастнали с 5% на годишна база през октомври.

" Растежът е воден от разрастващите се пазари с продължаващото възобновяване в Близкия изток и Африка, завръщането на Huawei в Китай и началото на празничния сезон в Индия ", изясняват от изследователската компания.

Развитите пазари, които са доста по-наситени, означават по-бавно възобновяване.

През третото тримесечие Huawei отбелязва най-бърз растеж измежду производителите на смарт телефони в Китай, откакто през септември компанията пусна своя смарт телефон Mate 60 Pro, който провокира огромен потребителски интерес с помощта на усъвършенствания си чип.

През октомври са регистрирани и най-високите месечни продажби на смарт телефони от януари 2022 година насам, се споделя в отчета.

Пускането на пазара на серията iPhone 15 на Apple в края на септември също способства за усилване на продажбите на смарт телефони.

" В съпоставяне с предходната година то беше забавено с една седмица, което означаваше, че цялостният резултат от продажбите на новия iPhone ще се усети през октомври ", декларират от Counterpoint Research.

Световните продажби на смарт телефони са повлияни отрицателно от дефицита на съставни елементи, натрупването на ресурси и по-дългите цикли на замяна.

" Тези проблеми се усложняват от несигурната макроикономическа среда и вследствие на това световните продажби на смарт телефони понижават на годишна база всеки месец в продължение на повече от 2 години ", напомнят още от изследователската компания.

Миналия месец друга компания за софтуерни изследвания – Canalys, разгласи, че спадът в продажбите на смарт телефони в международен мащаб се забавя, като през третото тримесечие доставките са намалели единствено с 1% спрямо 10% спад през предходното тримесечие.

" Нарастващото търсене на нови оферти на разрастващите се пазари движи напред производителите и каналите с наближаването на празничния сезон ", показва Саням Чаурасия, старши анализатор в Canalys.

По данни на Counterpoint Research през третото тримесечие южнокорейската компания Samsung продължава да е водач на международния пазар на смарт телефони с 20% дял от общите продажби на смарт телефони. Apple е на второ място с 16% пазарен дял, следвана от китайските марки Xiaomi (12%), Oppo (10%) и Vivo (8%).

Counterpoint Research чака международният пазар на смарт телефони да продължи да пораства през четвъртото тримесечие:

" След мощния растеж през октомври чакаме пазарът да нарасне на годишна база и през четвъртото тримесечие на 2023 година, което ще го сложи на пътя към последователно възобновяване през идващите тримесечия “.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР