Продажбите на нови автомобили в Европа са отчели нов рекорден

...
Продажбите на нови автомобили в Европа са отчели нов рекорден
Коментари Харесай

Рекорден спад в продажбите на нови автомобили в Европа за 2021 г. България с ръст

Продажбите на нови коли в Европа са отчели нов рекорден спад през 2021 година поради здравната рецесия и дефицита на електронни чипове. Това се показва в данните от автомобилостроителите, оповестени през днешния ден и представени от Франс прес.  България обаче е измежду четирите страни, които вършат изключение и означават растеж.

Миналата година в Европейски Съюз са били продадени 9,7 милиона транспортни средства, което е най-ниският регистриран брой от 1990 година, след като има налични статистически данни. Продажбите на нови коли са били по-малко от 2013 година и 1993 година, считани за най-черните години за бранша. 

През декември продажбите са се намалили с 2,4 на 100 по отношение на година обратно, когато Европа беше безусловно парализирана от пандемията. Спадът е за шести следващ месец. Този спад е разследване от дефицита на полупроводници, който блокира автомобилното произвеждане през цялата година и то най-много през второто полугодие, изясни в официално съобщение Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA). 

Миналата година в Европа е била белязана от срутва на водещия немски пазар, който е записал един от най-големите спадове от 10,1% на годишна основа или единствено 2,6 милиона продадени транспортни средства. 

Германският авто бранш е отчел стабилно възобновяване при започване на 2021 година след една 2020 година, минала под знака на затваряния на фабрики и здравни ограничавания. Той обаче доста бързо още веднъж се е сблъскал с ограничаващи фактори на международните пазари: дефицита на електронни чипове, извънредно нужни за сглобяването на колите и логистични проблеми, които са помрачили очакванията за трайно възобновяване. 

Белгия, Нидерландия и Дания също са отчели мощен спад, а Франция е останала постоянна (+0,5 на сто), или 1,66 милиона новорегистрирани коли, само че това ниво е най-ниското и е съизмеримо с регистрираното през 1975 г. 

В Испания, която бе една от най-тежко засегнатите от пандемията страни през 2020 година, продажбите също са останали на най-ниско ниво (+1 на сто). Италия, също доста тежко потърпевша от Ковид-19, е записала леко възобновяване през 2021 година (+5,5 на сто). 

Единствените европейски пазари, които регистрират растеж на регистрациите на нови коли през декември са България, Хърватия, Латвия и Словения.

Водещите автомобилостроители са отчели спад: продажбите на водача " Фолксваген " (Volkswagen) са се намалили с 4,8 на 100 или 2,4 милиона новорегистрирани коли. Основната марка на групата е записала спад от 6,7 на 100, при " Шкода " (Skoda) понижението е било от 9,8 на 100, а при " Ауди " (Audi) продажбите са намалели с 3,3 на 100. Порше " (Porsche) и " Сеат " (Seat) са се възстановили. 

" Стелантис " (Stellantis) е записал спад от 2,1 на 100 на годишна основа или 2,1 милиона продадени транспортни средства. Групата е лимитирала понижението при главните си марки - " Пежо " (Peugeot), " Фиат " (Fiat) и " Ситроен " (Citroen) и е отчела положителни продажби при " Джип " (Jeep). 

Групата " Рено " (Renault) е записала спад на продажбите от 10,2 на 100 макар положителните резултати на по-евтината й марка " Дачия " (Dacia). 

" Хюндай-Киа " (Hyundai-Kia) се държат солидно с напредък на продажбите от 18,4 на 100, който се дължи на гамата от електрически и хибридни коли, най-много високопроходими. " Тойота " (Toyota) е отчела нарастване на продажбите с 9,1 на 100. Асоциацията на европейските автомобилостроители не регистрира продажбите на " Тесла " (Tesla). 

При водещите немски автомобилостроители Бе Ем Ве (BMW) е останал постоянен (+1,5 на сто), а " Даймлер4 (Daimler) е отчел спад с 12,4 на 100, дължащ се главно на дефицита на чипове. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР