Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през февруари по-силно

...
Продажбите на дребно в САЩ се понижиха през февруари по-силно
Коментари Харесай

По-силен от очакваното спад на продажбите на дребно в САЩ през февруари



Продажбите на дребно в Съединени американски щати се намалиха през февруари по-силно от предстоящото на фона на извънредно студеното време в цялата страна. Очаква се обаче тяхно възобновяване през идващите месеци, откакто ръководещите във Вашингтон изпратят чековете за 1400 $ на огромна част от американците като част от новата стимулираща стратегия на обща стойност 1,9 трлн. $ за подкрепяне на семействата с по-ниски приходи по време на коронавирусната пандемия.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през февруари се намалиха с 3,0% по отношение на януари, когато обаче набъбнаха с цели 7,6% (силна възходяща проверка от предишна оценка за скок с 5,3%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за по-слабо стесняване на търговията на дребно с 0,5 на 100.

През февруари Съединени американски щати бяха застигнати от извънредно студеното време, което аргументи смъртоносни снежни стихии в щата Тексас и други елементи на Южните щати. Спадът при продажбите през предишния месец също по този начин отразява изразходваните по това време средства по еднократните чекове от 600 $ за домакинство, които бяха част от спомагателни фискални тласъци от близо 900 милиарда $, утвърдени в края на декември 2020 година, както и от забавеното възобновяване на налози.

 Необичайно студена вълна удари Тексас през февруари

Спрямо година по-рано обаче продажбите на дребно през февруари се усилиха с 6,3 на 100 (спрямо втория месец на 2019 г.).

Изключвайки колите и частите за тях, продажбите на дребно се свиха през февруари с 2,7% след растеж с 8,3% през януари, до момента в който изключвайки колите и продажбите на бензин, те се свиха с 3,3 на 100, само че след скок с 8,5% през първия месец на годината.

В същото време продажбите на дребно, без тези за коли, бензин, строителни материали и хранителни услуги, спаднаха през февруари с 3,5% при упования за едва намаляване с 0,6%, само че след техен растеж с 8,7% през януари. Именно този индикатор, прочут като " следена група " при продажбите на дребно, се употребява при калкулиране на данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, като по-слабите данни за февруари като че ли компенсират доста мощния растеж през януари и допускат положително държание на търговията на дребно сумарно през първите два месеца на 2021 година



Самият февруари спад наподобява единствено краткотраен, откакто през предходната седмица президентът Джо Байдън подписа закона за нови противоепидемични тласъци на стойност 1,9 трлн. $. Част от тази помощ включва в допълнение 1400 $ финансова помощ за едно домакинство, както и удължение до 6-и септември на финансираната от държавното управление добавка при безработица от по 300 $.

Очакваното възобновяване на продажбите на дребно също по този начин евентуално бъде обусловено от ускореното движение на имунизации, което би трябвало да разреши по-обширно отваряне отначало на към момента засегнатите от коронавирусната пандемия браншове на американската стопанска система.

Ускореният развой по имунизация в страната и влизащата в действие нова държавна стимулираща програма  накараха икономистите на банката Goldman Sachs да предвиждат напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати от 6,0% на годишна база през първото тримесечие на годината при тяхна предходна прогноза за стопански напредък от 5,5% и откакто през последното тримесечие на 2020 година беше регистрира напредък от 4,1 на 100.

За цялата сегашна година Goldman Sachs чака стопанската система на Съединени американски щати да се разшири със 7%, което би било най-силния годишен напредък от 1984 година насам, откакто през 2020 година Брутният вътрешен продукт се сви с 3,5% вследствие на пандемията, отбелязвайки най-солиден спад от 74 години насам.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР