Продажбите на дребно в Германия нараснаха през октомври по-силно от

...
Продажбите на дребно в Германия нараснаха през октомври по-силно от
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на дребно в Германия преди частичния локдаун

Продажбите на дребно в Германия набъбнаха през октомври по-силно от предстоящото, демонстрират данни на формалната статистика Destatis, които допускат, че потребителските разноски са подкрепили растежа на водещата европейска стопанска система преди прелюдия от ноември непълен локдаун в страната, целящ да ограничи втората вълна на коронавирусната пандемия.

Продажбите на дребно се покачиха през октомври с 2,6% след намаляване с 1,9% през септември, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за много по-скромен напредък с 1,2 на 100.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) набъбнаха през октомври с цели 8,2% след покачване със 7,0% и упования за напредък с 5,8 на 100.

Спрямо февруари 2020 година, месецът преди в Германия да избухне пандемията от COVID-19, продажбите на дребно през октомври се покачиха с 5,9%, показва Destatis, осведоми БНР.

Продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения се усилиха през октомври със 7,3% на годишна база, до момента в който продажбите на нехранителни артикули набъбнаха с 9 на 100. Оборотът при продажбите на дребно в супермаркетите и хипермаркетите скочиха със 7,9 на 100.

Търговията с мебели, домашен уреди и строителни материали също се усили мощно с 14,2%. Търговията с текстил, облекло, обувки и кожени произведения, както и търговията на дребно с разнообразни типове артикули (например в универсалните магазини) към момента не са се върнали на равнището от миналата година, като понижават надлежно с 6,4% и с 2,3% по отношение на октомври 2019 година

Трябва обаче да се има поради, че от началото на предишния месец в страната бяха въведени нови строги ограничения, целящи ограничение на втората вълна на COVID-19, като от 2-ри ноември бях затворени заведения за хранене, питейни заведения, места за занимания и фитнес зали. Училищата, фабриките и магазините обаче останаха отворени при строги ограничения за обществено разграничаване.

Днешните мощни данни за продажбите на дребно следват оповестеното във вторник изненадващо понижаване на безработицата в Германия през ноември макар прелюдия по това време непълен локдаун в страната.

През предходната седмица обаче изследване на института GfK регистрира утежняване на потребителските настройки за декември, което допуска, че стабилната трудова претовареност не води автоматизирано до по-високи разходи на семействата в края на 2020 година.

Водещите стопански институти в страната чакат, че Брутният вътрешен продукт на Германия ще се сви с към 1% през четвъртото тримесечие на годината след растеж с 8,5% през третото тримесечие и невиждан исторически спад с 9,8% през април - юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР