Продажбите на дребно в еврозоната през февруари нарастват с 0,4%

...
Продажбите на дребно в еврозоната през февруари нарастват с 0,4%
Коментари Харесай

Продажбите на дребно в еврозоната растат по-бързо от очакваното

Продажбите на дребно в еврозоната през февруари нарастват с 0,4% спрямо предходния месец. В годишно изражение продажбите на дребно демонстрират напредък от 2,8%, съгласно излезлите през днешния ден данни на статистическата работа на Европейския съюз (Евростат).

Анализаторите, интервюирани от Ройтерс, предвидиха междинен растеж на първия индикатор с 0,2%, а на втория - с 2,3%.

Според ревизираните данни, през януари, продажбите на дребно са се нараснали с 0,9% по отношение на предходния месец, а не 1,3%, както към този момент бе обявено. Ръстът им на годишна база възлиза на 2,2%.

Продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения в еврозоната през февруари се усилват с 0.1% на месечна база, както и през януари.

Обемът на продажбите на нехранителни артикули се усилва с 0,9%, откакто през януари се повишава с 1,6%. Продажбите на текстил, облекло и обувки през февруари са скочили с 1,9% след спад от 0,6% месец по-рано.

Продажбите на автомобилни горива са паднаха с 0,7% след 1,5% нарастване през януари.

Продажбите на дребно в 28 страни от Европейски Съюз през февруари нарастват с 0,4% спрямо предходния месец и с 3,3% на годишна база.

В Германия, най-голямата стопанска система на съюза, продажбите се усилват с 0,9% по отношение на предходния месец след 2,8% скок през януари.

Във Франция през февруари се следи спад в продажбите с 0,1%. Месец по-рано продажбите набъбнаха с 0,3%.

Испания записва растеж на продажбите от 0,7% след нарастване от 0,6% през януари.

Както към този момент бе обявено, инфлацията в еврозоната се забави предишния месец, до момента в който базовата инфлация (без волатилните артикули като храни, питиета, енeргоносители), доближи минимално равнище от съвсем една година насам.

Потребителските цени в еврозоната през март набъбнаха с 1,4% на годишна база след покачване от 1,5% през февруари, съгласно предварителни данни на Евростат. Целевата инфлация несъмнено от Европейската централна банка е на равнище " малко под 2% ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР