Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през

...
Продажбите на дребно в еврозоната и в ЕС нараснаха през
Коментари Харесай

Подем на продажбите на дребно в ЕС и в България

Продажбите на дребно в еврозоната и в Европейски Съюз набъбнаха през ноември за втори следващ месец с помощта на по-ниските петролни цени и на растящите заплати, което допуска, че вътрешното ползване продължава да бъде генератор за въпреки и по-слабия стопански напредък в Европа през последното тримесечие на миналата година, оповестява БНР, цитирайки данни ЕВРОСТАТ.

Продажбите на дребно в България пък набъбнаха за девети следващ месец.

През ноември 2018-а година търговията на дребно в еврозоната се усили с 0,6% по отношение на октомври, когато също набъбна с 0,6% (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 0,3%) и при осреднените упования на финансовите пазари за по-слабо покачване с 0,2 на 100. Силни покачвания с 1,2% са регистрирани при продажбата на автомобилно гориво (с оглед на по-ниските цени на петрола) и при продажбите на нехранителни потребителски артикули, до момента в който продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения се усилиха с 0,9 на 100.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през ноември до 1,1% от 2,3% през октомври (възходяща проверка от предходна оценка за покачване с 1,7%), до момента в който участниците на финансовите пазари разчитаха на по-слаб напредък от 0,4 на 100. Основен генератор на растежа при търговията на дребно на годишна база оказва покачването с 2,9% при продажбите на автомобилни горива, до момента в който продажбите на нехранителни се усилиха с 1,5%, а продажбите на храни, питиета и тютюневи произведения - с едвам 0,2 на 100.

В рамките на целия Европейски Съюз продажбите на дребно през ноември се усилиха с 0,7% по отношение на октомври, когато набъбнаха с 0,4% (възходяща проверка от болнав напредък с едвам 0,1%), до момента в който на годишна база техният напредък се забави едва до 2,1% от 2,4% през октомври (възходяща проверка от покачване с 2,1%).

Спрямо осреднените данни за Европейски Съюз, Евростат регистрира следващо по-силно покачване на продажбите на дребно в България на месечна база и на годишна база.

През ноември търговията на дребно в нашата страна се усили с 0,8% по отношение на октомври, когато набъбна с 1,0% (силна възходяща проверка от предишна оценка за покачване с 0,5%), отбелязвайки усъвършенстване за девети следващ месец. По този индикатор България се намира в така наречен " златна среда " измежду всички 28 страни - членки на Европейски Съюз.

В същото време растежът на продажбите на дребно в България на годишна база се форсира внезапно през ноември до 6,6% от 4,9% през октомври и продължава да удостоверява за съществуването на резистентен напредък (на годишна база) за 26-и следващ месец. По-добро покачване на търговията на дребно през ноември е регистрирано в едвам три други държави-членки - в Словения (ръст с 10,7%), Румъния (със 7,2%) и Литва (със 7,0%).
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР