Продажбата на българските реактори, закупени за АЕЦ Белене, е изгодна

...
Продажбата на българските реактори, закупени за АЕЦ Белене, е изгодна
Коментари Харесай

Свилен Спасов: Продажбата на реакторите ни е изгодна сделка за Украйна

Продажбата на българските реактори, закупени за АЕЦ „ Белене ”, е преференциална договорка за Украйна. Това съобщи Свилен Спасов, отговарял до 2018 година за бизнеса на „ Уестингхаус ” в България пред NOVA. Според него на Украйна й следва възобновяване, за което е нужно доста сила. „ Първо за какво някой ще ви заплати е въпросът. Ако някой няма да ви заплати, каква договорка е това ”, запита той.

„ В България има две съществени мощности, които са съществени за целия район – АЕЦ „ Козлодуй ” и Нефтохим „ Бургас ”. И двете сега са под напълно съветски надзор и би трябвало да се измъкнем ”, сподели Спасов.

Относно договорката на АЕЦ „ Козлодуй ” като някогашен представител на американската нуклеарна компания той сподели: „ Реакторите на Уестинхаус са единствените в света, които са в положение да сменят мощността си. Това е значимо, тъй като се комбинират добре с възобновимите източници – когато вторите работят, реакторите могат да понижат мощността си ”.

Спасов направи обзор на ходовете в нуклеарната енергетика в страната. „ През 2014 година се подписа контракта за строителството на 7-ми блок, по-късно трябваше да бъде препотвърден от кабинета на Бойко Борисов и той не го направи ”, изясни специалистът. Според него не е неточност това, че тогава не е подписан контракта. „ Хората имат право да се трансформират ”, сподели Спасов, давайки образец с Чърчил във връзка променената позиция на водача на ГЕРБ за нуклеарната ни централа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР