Прочутото Самарско знаме на Българското опълчение ще бъде показано за

...
Прочутото Самарско знаме на Българското опълчение ще бъде показано за
Коментари Харесай

Показват за първи път Самарското знаме в Търново

Прочутото Самарско знаме на Българското опълчение ще бъде показано за първи път във Велико Търново. Знаковото събитие се провежда от регионалния ежедневник “Янтра ДНЕС ”.

Националната реликва ще гостува в остарялата столица единствено за седмица и ще е част от изложбата “Търново, Освобождението и възкресението на България ”. Флагът ще бъде посрещнат с боен обред пред постройката на музей “Възраждане и Учредително заседание ” на 16 февруари от 11 часа, а по-късно там ще бъде открита и експозицията.

Светинята е предоставена особено за изложбата от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Флагът е един от най-важните военни знаци на Българската войска. Създаден е от монахини от съветския град Самара и е дарен на Българското опълчение по време на Руско-турската война 1877-1878. Това е единственото знаме в историята на България, наградено с медал “За смелост ”.

В изложбата ще бъдат показани още две светини– байрякът на Горнооряховските въстаници, който дава музеят в железничарския град, и знамето – плакет, с което търновци посрещат главнокомандващия съветската войска ген. Николай Николаевич на 25 юни 1877 година

Жителите и гостите на остарялата столица ще могат да видят и забавни артефакти – фотоси, оръжия, истински униформи на български опълченци и съветски воини, които се съхраняват във фондовете на РИМ в болярския град.

„ Изложбата е част от акцията “Търново, Освобождението и възкресението на България ” на “Янтра ДНЕС ”, отдадена на 140-годишнината от Освобождението на България и 20-ия рожден ден на регионалния ежедневник. Сред съпътстващи събития са конкурс за ученическо и студентско творчество и Младежка научна сесия.

Събитията се организират с поддръжката на Община Велико Търново, Националня боен университет „ Васил Левски “, Регионалния исторически музей и клуб “Традиция ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР