Прочутото пловдивско село Брестовица, отново ще блесне като столица на

...
Прочутото пловдивско село Брестовица, отново ще блесне като столица на
Коментари Харесай

Брестовица отново ще блесне като столицата на виното

Прочутото пловдивско село Брестовица, още веднъж ще блесне като столица на виното. На 6 и 7 август там ще се организира народен събор на българските лозари. Инициатор на проявата е " Национално съдружие на българските лозари ". Негов ръководител е гл. ас. доктор Петьо Бошнаков - учител в катедра " Международни стопански връзки " в Икономически университет - Варна и един от огромните производители на грозде в Североизточна България.

Сдружението сплотява над 170 родни производители на винено и десертно грозде, винарски мазета, както и научни служащи. Негови членове са също Аграрен университет – Пловдив и Институт по лозарство и винарство – Плевен.

Организаторите на националния събор на българските лозари са подготвили богата двудневна стратегия. Тържеството се открива на 6 август в 17 ч., а час по-рано ще има показване на " Алея на лозарите " и " Алея на занаятите ".

На сцената ще се показват фолклорни реализатори от цяла България, а специфични посетители ще бъдат гласовитите национални славеи Николай Славеев и бенд, Райко Кирилов, Александра Арабаджиева, Анастасия Баткова, Виолета Стойковска и други Специално от Белгия идва и " Брюксел Балкански оркестър ".

През втория ден деянията започват в 10 ч. и ще продължат до 22 ч. Игри и занимания, надпревари за майсторите лозари, дегустации, алея на занаятите, битов детски център и вкусна храна ще бъдат част от многообразието на фестивала. Който посети за първи път столицата на виното, ще има опция да опита и от локалния кулинарен деликатес - сладостен суджук, който се подготвя от орехи и гроздов сок.

В рамките на събора ще бъде връчена и специфичната премия „ Златен грозд “.

Мястото на фестивала не е определено инцидентно. В Брестовица има няколко винарски мазета с дългогодишни обичаи, в които се създават превъзходни еликсири от локалните сортове Мавруд, Каберне, Рубин и други

Селото си има и музей на виното, ситуиран в емблематичната Влахова къща. Сградата е била благосъстоятелност на огромен търговец на вино, издигната през 1820 година. Малцина знаят, че там било едно от скривалищата на Васил Левски, който дошъл в Брестовица, прикрит в буре за вино.

Днес Влаховата къща е монумент на културата, реставрирана и превърната в музей по план за над 300 000 лева по линия на " Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони ".

Друга горделивост за локалните е името „ Брестовица - столица на виното “, което получи патент преди 6 години, а от по предходната си има и лого.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР