Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството

...
Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството
Коментари Харесай

Сорос дари на Отворено общество 18 млрд. долара

Прочутият американски финансист Джордж Сорос подари огромна част от благосъстоянието си на своята фондация, основана през 1984 година в поддръжка на демокрацията, човешките права и свободата на печата, съобщи Франс прес.

"Отворено общество " получи 18 милиарда $ от 87-годишния Сорос, огромен донор на Демократическата партия в Съединени американски щати, съобщи говорителка на фондацията пред Агенция Франс Прес.

Сумата е обвързвана с "текущия трансфер на активи " от страна на Сорос, "който възнамерява да остави най-съществения дял от благосъстоянието си на фондациите "Отворено общество ", посочи тя.

Дарението трансформира "Отворено общество " във втората най-богата неправителствена организация в Съединени американски щати след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда $, с цел да подкрепя решаването на проблемите в публичното опазване на здравето и развиването на всички места по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик концерн ".

"Отворено общество " съставлява мрежа от 39 организации, работещи в целия свят. Първата стартира да работи през 1984 година в Унгария, родната страна на Сорос. Последната досега бе открита през 2016 година в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество ", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В активността на фондацията вземат участие и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови интервенции, американският милиардер от унгарско родословие е дарил до момента 12 милиарда $ от положението си за благотворителни цели.

Първото му подаяние е от 1979 година, когато финансистът обезпечи стипендии на чернокожи възпитаници от Южна Африка в разгара на апартейда, припомня фондацията му на своя уебсайт.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР