Проблемите за рафинерията в Бургас започват от 1 януари 2024

...
Проблемите за рафинерията в Бургас започват от 1 януари 2024
Коментари Харесай

Проблемите за Лукойл Нефтохим започват от 1 януари, ако не мине на неруски нефт

Проблемите за рафинерията в Бургас стартират от 1 януари 2024 година, в случай че не мине на неруски петрол. Такъв извод може да се направи от постигнатото съглашение сред ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България " по линия на дерогацията за съветския нефт и изявленията на Десислава Атанасова и Теменужка Петков от ГЕРБ, Йордан Цонев от Движение за права и свободи и министъра на финансите Асен Василев в Народното събрание.

Въпреки че прекъсването на съветския петрол към Бургас, т.е. прекратяването на дерогацита, би трябвало да се случи до първи март,, след последните диалози излиза наяве, че износът на избрани артикули от рафинерията би трябвало да завърши още до началото на идната година.

Става дума за такива артикули, за които нямат пазар в страната, и в случай че не се изнасят складовете биха се запълнили, а рафинерията би трябвало да спре работа. Техният експорт беше позволен в избрани квотни количества по време на служебния кабинет. За това категорично упорстваха от " Лукойл Нефтохим Бургас ", като належащо изискване, с цел да може да работи предприятието. Или разумната поредност на преустановяване на експорт и импорт би следвало да е противоположната - първо да спре вносът и след това - износът.

Решението на политиците е еднакво на анулация на дерогацията още от декември 2023 година, съобщи в събота в публична позиция " Лукойл Нефтохим Бургас ". " Липсата на опция за експорт на тези артикули ще докара до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това - до наложително прекъсване на производството. Това може да сложи бургаската рафинерия в условия на нараснал софтуерен и логистичен риск и да заплаши доставките на горива за българския пазар, " написа в позицията на компанията. Която приключва със предпочитание казусът да се разиска с властта.
Реклама
За потребителите при хипотезата, че рафинерията мине бързо в някаква степен на неруски петрол, това може да значи повишаване на горивата от първи януари, което ще се случи и при спомагателен импорт на подготвени артикули на база неразбираемия все още потенциал, на който ще работи рафинерията от януари.

Ако рафинерията внезапно спре, това значи дефицити по бензиностанциите и далавера с цените най-малко в първите месеци. Неясната квота Квотите за експорт на горива за трети страни в огромна степен са изчерпани на база данните в регистъра на Агенция " Митници ". Това, което не е написано категорично по линия на позволените количества, е дали са година за година или за периода на цялата дерогация, разясняват от сектора. Aко се одобри второто пояснение, то казусът към този момент е назрял, макар непрестанното потребление на тематиката от политиците.

Това може да има връзка с изявлението на Делян Добрев от миналата седмица, че " Лукойл " и все още има подготвеност да мине на неруски петрол. Какво може да се изнася Санкциите на Европейски Съюз по линия на горивата се концентрираха върху нефта и скъпите подготвени артикули като бензин, дизел и авиационно гориво. В забранителните описи не бяха включени пропан-бутанът, най-тежките артикули, получени като излишък след прекосяване през инсталацията за хидрокракинг на гудрон на рафинерията, битумът, коксът и така нататък

След като на страната беше дадена дерогация от две години да внася съветски петрол и подготвени петролни артикули от съветски петрол, беше дадена и опция да прави експорт (по екологични причини), т.е. на артикули, които биха задръстили складовете й. За Украйна беше обещано изключение за експорт на цялостното портфолио от артикули без квота. А за трети страни - на по-ограничен лист от артикули и в границите на избрани количества, като те са посочени в приложение на регламента, а организация " Митници " поддържа указател на употребяваните квоти по тип.
Реклама
Това са артикули, за които няма пазар или не в задоволително огромни размери в страната. В квотния лист за трети страни влизат четири типа бензин и два вида тежки горива. От данните излиза наяве, че най-големи размери са дадени за бензините - общо 1402 хиляди тона, като от тях най-големи са количествата са за бензин А95 (995.6 хиляди тона). От нея изразходвани са 2/3 от размерите или все още е изнесен 686 хиляди тона бензин, като по данни на Национален статистически институт за вътрешния пазар до края на август са отишли 352 хиляди тона или той в по-голямата си част отива за експорт. Данните на Национален статистически институт за тази година демонстрират още, че износът на бензин е бил най-силен през януари, когато и вътрешното му ползване е било най-ниско. Или с по този начин оставащите количества от квотата и изнасяните количества по месеци може да се направи догатката, че квотата би стигнала за разчистването на складовете от бензина най-малко до края на януари.

На второ място по размер в квотата са специфичните бензини (white spirit) - 282.8 хиляди тона, като също е изчерпана на две - трети. При нискооктановия бензин - квотата от 120.6 хиляди тона е изцяло изчерпана. При високооктановия бензин, както и при тежките горива квотите са в доста по-малки размери и не са употребявани.

При по този начин изглеждащите квоти за трети страни главен пазар остава Украйна.. Хвалбите на ръководещите Финансовият министър Асен Василев дефинира решението от срещата като потребно. " Спира се износът, надлежно парите, които отиват към Русия. Тоест понижават се квотите за експорт. С 1 март като последна дата за дерогацията се подсигурява, че няма да има разтърсвания на вътрешния пазар на горива ", съобщи Василев.

А Йордан Цонев настоя, че прекъсването на износа на облаги към Русия е по гледище на Движение за права и свободи. Атанасова пък съобщи, че са се съгласили на двете стъпки - дерогация от 1 март и прекъсване на износа от 1 януари " само, с цел да няма финансови разтърсвания на пазара ", сподели Атанасова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР