Проблемите във ВиК сектора в община Велинград продължават с години.

...
Проблемите във ВиК сектора в община Велинград продължават с години.
Коментари Харесай

Велинград с нов водопровод

Проблемите във ВиК бранша в община Велинград не престават с години. Още през 2015-та естествено злополучие отнесе част от витално значимия за Велинград тръбопровод „ Водев чарк”. Съоръжението осигуряваше към 70 литра вода в секунда. Допълнителен проблем за естественото водоснабдяване в града се оказа и повишеното наличие на натурален уран и алфа интензивност във водата от водоизточниците „ Легоринец” и „ Суха лъка”, заради което водоподаването от тях е прекратено. По този метод общината губи още близо 70 литра в секунда. Този дефицит е и следващата спънка за естественото водоснабдяване на кварталите Чепино, Каменица и ниската част от бул. „ Съединение”. Недостатъчна се оказва и компенсацията с вода от Пречиствателна станция.

Затова общината със лични средства започва действия по възобновяване на водопровода. Кметът доктор Костадин Костадин Коев и шефа на ВиК сдружението Георги Мяшков започнаха редица ограничения, като забележимите резултати се чакат в границите на 15 дни. До края на месец юни община Велинград ще ремонтира по този начин нужния ни тръбопровод „ Водев чарк”. С упования от него дебит от към 70 литра в секунда ще се компенсира неналичието от към този момент спрените водопроводи, твърдят експертите.

Паралелно с това от ВиК сдружението правят и непрестанен мониторинг на радиологичните индикатори на каптажи „ Легоринец”. Когато те се подобрят, водоподаването ще бъде обновено неотложно.

Ръководството на община Велинград насочва и апел към всички жители да съблюдават ограничаващия режим за поливане на персоналните дворове. Той е в сходство с нормативните условия на чл.5, т.1 от Наредба номер 1 за поддържане и запазване на публичния ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград. Водоползването да бъде лимитирано в интервала от 8:00 ч. заран до 22:00 ч. вечер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР