Проблемите с електрозахранването в региони, където въздушните електропроводи са заменени

...
Проблемите с електрозахранването в региони, където въздушните електропроводи са заменени
Коментари Харесай

Сигурно електрозахранване и при най-тежките бури, когато кабелите са под земята


Проблемите с електрозахранването в райони, където въздушните електропроводи са сменени с кабели, сложени подземен, на процедура няма. Така мрежата става самостоятелна от атмосферните условия и до проблем може да докара само миг, в който някоя компания стартира да копае в участук, където има такива подземни електропроводи без да се съобрази с обстоятелството, че там има кабели. Ако такива обстановки няма, аварийноста умерено може да се каже, че е сведена до нулево равнище. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на Съвета на шефовете на „ Електроразпределение Юг “ Гочо Чемширов.

Към момента 28% от мрежата на сдружението е към този момент подземна. Това е направено в райони с нараснала аварийност и главно в Родопите – в региона на Кърджали, да вземем за пример. Там към този момент даже и при неприятните метеорологични условия през зимата повреди и спиране на електрозахранването няма или са изключителна необичайност и са породени от човешка интервенция. Този вид електропреносни мрежи обаче са много по-скъпи от въздушните по стълбовете – костват 3-4 пъти, а от време на време, според от сложността на терена, изикват даже и 10 пъти по-голяма инвестиция, означи Чемширов. Той добави, че през предходната година за полагането на кабели подземен са изразходвани 3.065 млн. лева По-големите осъществени такива планове през 2017 година са в регионите на Асеновград, Стамболийски, Поморие, Ямбол и Елхово. Проблемите при реализацията им, с изключение на по-високата цена, нормално са тромавите и дълги процедури за приемане на позволение за градеж, както и труднодостъпните местности в някои региони – главно планинските. Също по този начин инвестицията на такива места мъчно се изплаща поради дребното на брой клиенти поради по-рядката населеност, както и клиентите, които имат жилища, които рядко се посещават и надлежно имат доста ниска консумация – надлежно съвсем не заплащат сметки за ток.

Аварийността пък е главен аршин за набелязването на региони, в които електропреносната мрежа би трябвало да се сложи подземен. В „ ЕВН България “ употребяват специфична система, с цел да дефинират къде да създадат такава инвестиция, изясни заместник-председателя на Съвета на шефовете на „ ЕВН България “ Калина Трифонова. Т.нар. Матрица на компанията отбелязва къде най-често са се случвали повреди и спирания в границите на последните 10 години и по този начин се дефинира кои тъкмо въздушни мрежи би трябвало да се заменят с подземни. За реализирането на тези планове се употребява опитът на ЕВН в тази активност от Австрия, Македония и други страни, в които компанията реализира активност в райони с сходен ландшафт, означи ръководителят на Съвета на шефовете на „ ЕВН България “ Робърт Дик.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР