Проблемите между България и Република Северна Македония трябва да се

...
Проблемите между България и Република Северна Македония трябва да се
Коментари Харесай

Стефан Янев: Различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация

Проблемите сред България и Република Северна Македония би трябвало да се решат без интервенция, двустранно, съобщи служебният министър председател,  който посрещна нощес албанския министър-председател Еди Рама.

Двамата заявиха, че българо-албанските връзки са доста положителни. Янев призна, че въпросът сред София и Скопие поставя кол и в европейския път на Албания, защото към този момент Скопие и Тирана вървят дружно по пътя към Европейския съюз.

" Албания има вяра, че народите на България и Република Северна Македония са близки ", съобщи министър председателят Еди Рама, който откакто разказа положителните българо-албански връзки на родния си албански език, избра да приказва на британски език по тематиката за Скопие:

" От безспорна значимост за Албания е да забележим този проблем решен. Напълно наясно сме, че това е доста сензитивен въпрос и тук, и в нашата братска страна Република Северна Македония. В същото време ние сме въвлечени в това и то по насилствен метод “, сподели Рама.

От своя страна служебният министър председател Стефан Янев съобщи, че се надява, че българската позиция по тематиката с Република Северна Македония към този момент е по-добре комуникирана:

" Както измежду европейските ни сътрудници, по този начин и в Албания е добре позната и добре комуникирана, тъй че да не се получава резултатът на едно отрицателно целеустремено говорене, да се придвижва надлежно в съответните общества и да се основава отрицателно чувство, че България прави нещо погрешно ".

Въпреки това Янев призна:

" Позицията на България във връзка с Република Северна Македония до известна степен е и затруднение пред вероятността на Албания бързо да върви по пътя ".

Според Стефан Янев разликите сред София и Скопие не би трябвало да се вземат решение на полето на европейската дипломация. Теза, която поддържа и албанският министър председател Еди Рама, който добави, че Тирана поддържа еднообразно и София, и Скопие:

" Не имам вяра, че в реалност другите могат да създадат или да заменят това, което се чака от двете страни и те би трябвало да стигнат до там. Надявам се това да се случи скоро. "  

След края на изказванията Стефан Янев попита сътрудника си дали има проблем с превода, с цел да е избрал да приказва на британски език, а Еди Рама акцентира, че е прибегнал до този метод, с цел да е сигурен, че няма да има неправилни тълкувания от страна на представители на Република Северна Македония. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР