Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява.

...
Проблемът в момента е, че никой не иска да управлява.
Коментари Харесай

Тома Биков: Обсъждаме различни кандидатури за президент, мисли се и за Петър Стоянов

" Проблемът сега е, че никой не желае да ръководи. Да не би Има Такъв Народ или Демократична България да желаят да ръководят, всички желаят да са в съпротива.  Ние бяхме извънредно обезпокоени по време на гласуването на актуализацията на бюджета и си говорехме с сътрудници, че в случай че се наложи ние да управляваме след предварителните парламентарни избори, ще ни бъде извънредно мъчно в тази обстановка. ...  Ако имаше държавно управление, евентуално цялата му активност щеше да премине като гласуването на актуализацията на бюджета ". Това съобщи пред БНР Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Той акцентира, че от ГЕРБ са били срещу тази актуализация, тъй като държавното управление е можело да вземе решенията в частта за антикризисните ограничения , както държавното управление на Бойко Борисов е въвело с решения на Министерски съвет всички антикризисни ограничения:

" То по тази причина е рецесия, тъй като би трябвало да се вземат бързи решения.... Има ги парите. Има едни 3,5 милиарда лв., които са задоволителни и те могат да ги употребяват, в случай че знаят по какъв начин. Въпросът е, че те не знаят по какъв начин ".

По думите му ГЕРБ няма доверие на служебното държавно управление и по тази причина не са дали своят вот на първо четене бюджета, тъй като поддръжката за бюджета е като избор на доверие.

Биков акцентира, че ГЕРБ-СДС са имали пълната подготвеност да бъдат " градивна съпротива в 46-ото Народно заседание ".

" В 45-ото Народно събрание против нас имаше доста мощен и тежък напън от страна на всички политически сили. В 46-ото те се изпокараха между тях и даже на моменти не помнят за нас и ние имаме опция да кажем какво мислим ", разяснява депутатът, който е зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. По думите му след 4-ти април всички са били против ГЕРБ, след 11-и юли структурата е всички против всички:

" Гаранцията, че след 14-и ноември ще стане по-лесно е никаква. Смятам, че ще стане още по-сложно. Пъзелът може да бъде решен с разсъдък, с по-дълбока интелектуална настройка и с воля всяка от политическите сили да загърби партийните си ползи и лекотата на това да споделя какъв брой е неприятен другият ".

Тома Биков уточни президента Румен Радев като другия фактор в реденето на политическия пъзел:

" Един от факторите за актуалната обстановка на невъзможност е президентът Радев . Партиите, които отхвърлиха да носят отговорност и да сформират държавно управление, са партиите, които бяха подкрепяни от Радев и които не престават да поддържат Радев. Има Такъв Народ, ИБГНИ и Българска социалистическа партия поддържат Радев за втори мандат, Демократична България се чудят дали да имат собствен претендент ".

" Не мисля, че Борисов ще е претендент на ГЕРБ за президент . ГЕРБ ще издигне претендент въз основата на идея. Профилът на нашия претендент за президент би трябвало да бъде профил на  човек, който е кадърен да бъде в центъра на политическия разговор , който да стартира да възвръща ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически съперници могат да седнат на една маса и да реализират единодушие по главните въпроси.  Който може да направи първите крачки за излизане от политическата рецесия , в която се намираме ".

По думите на депутата второто значимо за претендента на ГЕРБ за президент е да може да притегли всички, които не харесват Румен Радев.

" Мисли се и за Петър Стоянов, тъй като той е една от позитивните фигури през последните 30 години . Той е най-успешният президент на България. Той извади страната от ръба на гражданската война, с помощта на това страната ни е член на Европейски Съюз и НАТО. Той освен има качества да бъде президент, само че той ги и сподели. Почти не помня избори, в които да не се е мислило за кандидатура на Петър Стоянов ", разяснява Тома Биков.

Той посочи, че се  разискват разнообразни кандидатури , измежду които няма на жена, само че следва да бъде взето решение от структурите на ГЕРБ. 

Интервюто на Силвия Великова с Тома Биков в предаването " Политически НЕкоректно " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР