Проблемът с високата цена на тока не е локален, а

...
Проблемът с високата цена на тока не е локален, а
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Високите цени на тока дължим на зелената сделка

" Проблемът с високата цена на тока не е местен, а на цяла Европа , по тази причина страната няма по какъв начин да реагира в тази ситуация. Българските семейства не са наранени на този стадий от скока на цените. Цената на контролирания пазар е ниска и цялата тежест на цените не се поема от жителите, а от бизнеса и от Националната електрическа компания ". 

Това сподели пред БНР енергийният специалист Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на стопанската система и енергетиката в тройната коалиция и някогашен депутат от Българска социалистическа партия. 

" Основната причина е така наречен " зелена договорка " и напъните да се премине напълно към декарбонизиране на производството на сила. Това значи, че цената на електрическата енергия в цяла Европа стартира от 60 евро, колкото е цената на тези документи. Това е съвсем нарастването, което се случи в този момент, допреди няколко месеца цената на българския пазар беше към 55 евро за мегаватчаса, в този момент е с тези към 60 евро от горната страна. Явно това е цената, която всички европейци би трябвало да платим за зелената договорка ". 

В предаването " 12+3 "  Куюмджиев разяснява и тематиката за инфлацията. 

" Инфлацията е симптом за оживление на стопанската система. Тя е провокирана и от голямото отпечатване на пари. Това са закъснели реакции на безконтролното отпечатване през последната година за справяне с Covid рецесията. Но всички инфлационни талази минават и се връщаме назад в някаква нова постоянна обстановка . Предстоят сложни месеци, склонен съм, че страната би трябвало да помогне на жителите оптимално. За да се реши генерално въпросът, трябваше от дълго време да имаме система за подкрепяне на енергийно бедните и да оставим пазарът да контролира цените на електричеството ". 

Интервюто с Явор Куюмджиев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР