Проблемът с цигарите, които взимат 8 млн. жертви годишно, може

...
Проблемът с цигарите, които взимат 8 млн. жертви годишно, може
Коментари Харесай

Учените: Вредно е горенето, а не никотинът в цигарите

Проблемът с цигарите, които взимат 8 млн. жертви годишно, може да бъде решен до 10-15 години, в случай че се одобри нов метод към никотина въз основа на научните данни. Това стана ясно по време на интернационална конференция в Мадрид за битката с тютюнопушенето и опциите за справяне с нея. Учени от целия свят показаха нови доказателства за резултата от заместването на цигарите с различните никотинови артикули без горене и ролята им в битката с тютюнопушенето. Регулаторите да вземат поради изгодите за обществото от никотиновите произведения с понижена щета спрямо продължаващото пушене, приканиха специалистите.

Учените: Вредно е горенето, а не никотинът и с тази информация можем да спасим 8 млн. души годишно.

В кратковременен и средносрочен проект вейпингът поражда единствено дребна част от рисковете от пушенето и излагането на нездравословни субстанции е доста понижено, показва в най-новия си обзор на доказателствата Министерството на здравеопазването на Англия. Електронните цигари с никотин спомагат за прекъсването на пушенето, показват и в разбора си от Кокран – златният стандарт за медицински доказателства. Това се удостоверява и от забележителния спад в тютюнопушенето в Обединеното кралство през последните години.

" Трябва да преосмислим никотина и да създадем използването задоволително безвредна, вместо да се опитваме да я премахнем и да водим война като с опиат. Важно е да се оповестява, че различните артикули са по-малко нездравословни от цигарите ", безапелационен е и шведският академик проф. Карл Фагерстрьом.

Подходът с понижаване на вредата е потвърдил триумфа си и началото беше сложено преди 50 години с шведският снус, споделя още създателят на фамозния Тест на Фагерстрьом, с който се открива степента на взаимозависимост от цигарите.

Призив: Нека кажем истината за никотина



Хората пушат поради никотина, само че умират от цигарения пушек и веществата, които се отделят при горенето на тютюна, припомниха данните от редица проучвания учените.

" Пропускаме смисъла, че хората по целия свят умират от болести, свързани с тютюнопушенето, а не с никотина. В предходните десетилетия имахме главно цигари като единствен артикул, съдържащ никотин и по тази причина имаше такова комплициране. Но през последните 40 години знаем разликата сред цигарения пушек и никотина и просто би трябвало да кажем истината на обществеността ", споделя гръцкият кардиолог доктор Константинос Фарсалинос.

Според някогашния шеф на Агенцията по публично здраве на Англия Клайв Бейтс, повода светът да бъде на " разнообразни скорости " в битката с пушенето са точно регулациите на нововъведенията с понижена щета. Бейтс даде образец с въвеждането на нагреваемите артикули едновременно в Япония и Италия и другите резултати към този миг. Страната на Изгряващото слънце означи голям триумф в битката с пушенето, до момента в който на Ботуша не могат да се похвалят със забележителни резултати.

Да имат резултата от Япония в Европейски Съюз е невероятно заради доста по-рестриктивната рамка на пазара. Тютюнопушенето в доста връзки е най-голямото предизвикателство за публичното здраве, за което може да се направи нещо. Вече има нова технология, на пазара има нововъведения. Нека застанем зад тях и казусът с тютюнопушенето ще завърши след 10 до 15 години, прикани специалистът по публично здраве и консултант в държавното управление по времето на премиера Тони Блеър.

Кой първи ще победи пушенето?



Половин век след навлизането на снуса в Швеция, единствено 5% от шведите пушат. Използват тютюн колкото междинното за Европейски Съюз, само че заболяванията, свързани с тютюна са надалеч под всяка друга страна-членка. Същата е обстановката в Норвегия, където се използва снус, само че пушат едвам 2% от хората до 35 година

Редица страни към този момент бележат триумфи, употребявайки понижената щета от другите никотинови други възможности без горене – електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн като част от проектите си за ограничение на пушенето.

В Япония към този момент даже регистрират понижаване на хоспитализациите след всеобщото нахлуване на устройствата с нагряване на тютюн преди 7 години. Страната записва фрапантен 30% спад в продажбите на цигари, а няколко години по-късно изследване сподели, че приемът в лечебните заведения от заболявания, свързани с пушенето, понижава.

Прогресивна в елиминирането на пушенето е и Нова Зеландия, която вкара възбрана родените след 2008 година да купуват тютюневи произведения за от ден на ден хора да бъдат уверени да спрат да пушат. Стратегията за понижаване на вредата посредством поощряване на пълнолетните пушачи да преминат на електронни цигари и там докара до видим спад в тютюнопушенето в осъществяване на проекта да станат първият Остров без пушек.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР