Проблемът с липсата на медикаментите „Вентолин“ (бронходилататор) и „Пулмикорт“ (кортикостероид)

...
Проблемът с липсата на медикаментите „Вентолин“ (бронходилататор) и „Пулмикорт“ (кортикостероид)
Коментари Харесай

Маргарита Габровска: Необходимо е устойчиво решение на проблема с лекарствата за недоносените деца

" Проблемът с неналичието на медикаментите „ Вентолин “ (бронходилататор) и „ Пулмикорт “ (кортикостероид) е систематичен, тъй като страната не може да подсигурява регулярните доставки на продуктите, поради неприятно обмисляне на доставките изключително във времето на пандемията. “ Това сподели пред Zdrave.net Маргарита Гарбовска от фондация „ Нашите недоносени деца “.

Двата медикамента са от витална нужда за лекуването на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със характерни здравни потребности, само че в същото време се употребяват за лекуване и на Коронавирус.

Фондацията алармира за дефицита на медикаментите на 7 декември 2021 година с отворено писмо, а на 20 януари изпрати и второ писмо. В, че от 7 януари 2022 „ Пулмикорт “ е включен в листата, който се генерира автоматизирано в електронната система за следене на наличия и износът му е краткотрайно спрян, а от септември до декември 2021 година са доставени 51 565 опаковки. За месец януари компанията производител е декларирала, че ще достави 18 000 опаковки, за месец февруари – 14 000 опаковки и за месец март –още 14 000 опаковки. По отношение на „ Вентолин “ министърът съобщи, че 25 000 опаковки има обезпечени.

Същевременно в аптечната мрежа медикаментите не престават да липсват. Родителите ги набират от Гърция и Турция, защото те нямат съответни заместители.

„ Няма никаква гаранция, че даже в този момент да са изпълнени уговорките за доставка, този проблем няма да се появи още веднъж след няколко месеца. Необходимо е да се откри стабилно решение “, сподели Габровска.

Тя акцентира, че това решение е от първостепенно значение, защото когато родителите не могат да съумеят да намерят медикаментите за приложение в домашна среда съгласно предписанието, дечицата се утежняват до степен да се постанова да бъдат приети в болница. „ Липсата на тези медикаменти основава обстановки с животозастрашаващ риск “, добави Габровска.

Според фондацията една от опциите за навременно и съответно обмисляне, е основаването на указател на недоносените деца, от който институциите, както и здравните експерти да извличат нужната информация, отнасяща се до здравните потребности на тази група деца.

По отношение на проблемите на недоносените деца, тя акцентира, че у нас колкото по-малък е един пациент, толкоз по-малко се зачитат правата му.

„ От една страна виждаме неналичието както на педиатри, по този начин и на експерти по здравни грижи в неонатологичните отделения. Ситуацията с достъпа на родителите до техните бебета в неонатологичните звена през последните две години е ужасяваща, защото на процедура подобен им е отхвърлен по време на пандемията. В момента, в който майката е изписана, бебето остава в отделението и в огромна част от случаите идната им среща е едвам на изписването. Министерството не прави разлика сред приети в болница възрастни пациенти и приети в болница недоносени новородени или бебета с влошено здравословно положение, а родителите влизат в групата “посетители”, до момента в който в действителност те би следвало да са разпознати като дейна и значима част от възстановителния развой на тяхното дете. Многократно изпратихме писма до Министерство на здравеопазването с молба да бъде преразгледана тази формулировка и недоносените новородени и бебета във влошено здравословно положение да получат по-специален статут, предвид на това, че по целия свят родителите са интензивно включени в грижата за тях и това има потвърдени лечебни изгоди за децата. “, сподели Габровска.

Следващият проблем е на изхода, тъй като България е от дребното страни, в която няма стратегия за следене на развиването на недоносените деца след изписването. Маргарита Габровска акцентира, че се е наложило фондацията да направи такава стратегия, с поддръжката на донори, с цел да може да бъде проследено развиването на тази група деца в сериозно значимия интервал на първата година от живота му.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР