Проблемът при Междусистемната газова връзка Гърция - България е незавършено

...
Проблемът при Междусистемната газова връзка Гърция - България е незавършено
Коментари Харесай

Шишков: Ще платим дължимото за магистрала Хемус, както и за пътя Видин-Ботевград -

Проблемът при Междусистемната газова връзка Гърция - България е незавършено строителство. Четири - пет министерства работят в синхрон, с цел да бъде финализиран обектът. До края на деня чакаме график от строителя за осъществяване на дейностите ден по ден. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Тази заран “ на бТВ.

Проблемът с пътните компании е от 2018 година, когато е почнал порочният модел за възлагане по договорите за настоящ ремонт и поддръжка. Те са естествени, само че възлаганията неведнъж са надвишили цената им. Попаднахме в спор с пътните компании без да сме страна по разногласието, сподели още министърът. Като градивна дефинира той извършената през вчерашния ден среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „ Пътища “. Разбрахме се да намерим метод да бъдат платени дължимите пари за започнатото строителство на Автомагистрала „ Хемус “, тъй че сектори 1, 2 и 3 лотове да бъде изпълнени в плануваните периоди. Това се отнася и за скоростния път Видин-Ботевград, сподели арх. Шишков. Министърът напомни, че за сектори 7, 8 и 9 са раздадени задатъци, само че няма утвърдено трасе, а за четвърти, пети и шести има трасе, утвърден е Подробен устройствен план и са осъществени отчуждителните процедури.

Ще създадем публично разискване на промени в Закон за устройство на територията, с които да се разгласи за търпимо установеното като нелегално строителство на инфраструктурни обекти, разгласи служебният министър.

„ Ще ги внесем незабавно, откакто встъпи в служба идващото Народно заседание “, безапелационен беше той.

Без такава законодателна самодейност не може да продължи градежът на 4-и и 5-и сектор на Автомагистрала „ Хемус “.

Министър Шишков разяснява и тематиката със зимното поддържане.

До 15 август съм изискал от чиновници на АПИ и отдела в Министерство на регионалното развитие, зает с публичните поръчки, да обявим такива за зимно разчистване по съкратени периоди. При срещата през вчерашния ден с пътния отрасъл стана ясно, че имат искания за по-големи задатъци поради инфлацията. Ако се усещат несигурни в връзките си с страната, това ще им донесе сигурност. Ще се договорим в тази посока, сподели още районният министър.

Водят се диалози със служебния министър на околната среда и водите По проблема със Автомагистрала „ Струма “ в сектора през Кресненското дефиле и спрените процедури по Оценка на въздействието върху околната среда. Очаква се общо решение, заяви районният министър. Има подготвен план за подсилване на свлачище преди виадукта на автомагистралата. Без него секторът не може да бъде пуснат в употреба. Очаква се планът да бъде импортиран в Министерство на регионалното развитие, подготовката му обаче е забавена, уточни той.

Поисках информация за образуването на цената на водата за област Бургас, тъй като нарастването там е шокиращо. Предстои инспекция и в „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, сподели министър Шишков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР