Проблемът не е между България и Македония. За да се

...
Проблемът не е между България и Македония. За да се
Коментари Харесай

Иван Николов: Генезисът на проблема между България и Македония стои в Белград

Проблемът не е сред България и Македония. За да се постави една диагноза по медицински път се търси генезисът на заболяването. Ние желаеме да лекуваме заболяването без да вникнем в същността на казуса. В основата си той стартира още с битката за църковна самостоятелност, когато Сърбия и Гърция схващат, че правоприемник на турската империя на Балканите не са единствено те, само че и България. И оттогава до през днешния ден, те имат една ясна политика към България за денационализация. Това сподели в изявление за ДЕБАТИ.БГ основният редактор на списание „ България-Македония ” Иван Николов.

Проблемът с Македония е, че през 1888г. посланикът на Сърбия в Истанбул, тогава Цариград, написа едно писмо на 4 декември до министър-председателят на Сърбия Владан Джорджевич, в което споделя следното:

„ …ние не можем да победим българщината в Македония, единствено като им противопоставяме сърбизма, по тази причина на сърбизма ние би трябвало да намерим един асистент. Този асистент аз го назовавам македонизъм. Ние на българите в Македония ще им споделяме, че те не са нито сърби, нито гърци, а районното име Макeдония да се издигне в национално. По този метод те ще се отдалечат от България… “

Според Иван Николов когато решаваме проблемите, би трябвало да сме наясно, че генезисът на този проблем стои в Белград:

„ Само преди няколко седмици в Сърбия беше направена  антибългарска галерия за българските зулуми по време на едната от Световните войни. Ние с доста меки пръсти пипаме нашите връзки със Сърбия. Парадоксът е там, че когато предявяваме претенции към Македония, в това време нямаме никакви искания и спомагаме с всички сили за приемане на Сърбия в Европейски Съюз “, споделя той.

Експертът е безапелационен, че даже след разпада на Югославия, досега, така наречен югославски секрети служби не са излизали от Македония.

„ Те поддържат и подтикват цялата тази антибългарска акция, тъй като и медиите, и членовете на партиите, и учените са под тяхна власт. “

Какви са връзките сред България и Северна Македония в момента; неточност ли беше ветото, наложено от държавното управление на Борисов, рационално ли е настояването за признание на българското малцинство и би трябвало ли българите да бойкотират честванията на Гоце Делчев в Скопие – четете на следващия ден в цялото изявление на Иван Николов за ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР