Проблемът може да бъде редуциран до голяма степен, ако се

...
Проблемът може да бъде редуциран до голяма степен, ако се
Коментари Харесай

Топ учени и нобелисти: Брекзит ще съсипе науката

Проблемът може да бъде сведен значително, в случай че се реализира рационално съглашение, което резервира научното съдействие сред Англия и Европейски Съюз

Англия е едно от огромните научно-изследователски средища освен в Европа, само че и в световен мащаб, а Брекзит е действителна опасност за водачеството й

Десетки видни учени, измежду които носители на Нобелова премия и други влиятелни научни оценки, предизвестиха английския министър председател Тереза Мей и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че научните проучвания в Европа ще пострадат съществено, в случай че не се реализира подобаваща договореност за Брекзит.

Изявлението им съответствува с публикуването на изследване на най-големия европейски център за биомедицински проучвания, ситуиран в Лондон, което демонстрира голямо терзание по отношение на въздействието на Брекзит върху научните проучвания както в Обединеното кралство, по този начин и в Европейски Съюз.

Англия е едно от огромните научно-изследователски средища в Европа, а и в световен мащаб. Страната има богата история – Нютон, Дарвин, Фарадей и Флеминг са единствено някои от огромните имена на науката, родени тук. Освен това Лондон продължава да се развива като съвременна научна „ централа ” с многочислените си университети, научни общества, новостартиращи научни и високотехнологични компании.

„ Музеят на науката ” в Лондон е знаменит и емблематичен. Британската научна асоциация, Кралското научно общество, Британската библиотека – това са единствено част от другите знаци на научния прогрес, съсредоточени в страната.

Освен самото развиване на науката, Обединеното кралство умее и доста добре да разпространява своите открития и да разкрива техните приложения. Публични лекции в университети, „ научни кафенета ”, фотоконкурси, вечерни полемики, занимателни надпревари с опити – всевъзможни средства вършат научните познания привлекателни и налични за необятната публика.
още по тематиката
В писмото до Мей и Юнкер 29-те носители на Нобелова премия в региона на науката и шестте получатели на „ Fields Medal ” – една от най-престижните награди в математиката – упорстват, че отворените европейски граници са помогнали на континента да се трансформира в средище на науката – позиция, изгубена в зората на Втората международна война.

„ Създаването на нови бариери пред тази лекост на съдействие ще попречи на напредъка, а това е в ущърб на всички нас ”, споделят учените в писмото си, за което оповестява Londonist.com.

Проблемът може да бъде сведен значително, в случай че се реализира рационално съглашение за Брекзит, считат 35-те учени. Подобен контракт би трябвало да резервира, доколкото е допустимо, съдействието в региона на науката и проучванията, откакто Англия напусне Европейския съюз през март.

„ Предизвикателствата, пред които сме изправени, би трябвало да бъдат посрещнати по метод, който е от изгода за всички, и с тези провокации най-добре ще се оправим заедно ”, се споделя в писмото. „ Само договореност, която разрешава допустимо най-близкото съдействие сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, в този момент и в бъдеще, ще направи това допустимо ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР