Проблемът е в това, че трябва да се уговорим с

...
Проблемът е в това, че трябва да се уговорим с
Коментари Харесай

Лех Валенса: Путин е един бандит. Не допусках, че ще убива жени и деца

Проблемът е в това, че би трябвало да се уговорим с Владимир Путин по какъв начин ще водим битката. Ако се води както той предлага, в случай че ще употребява танкове, ракети и ще води война – тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв късмет, тъй като имаме доста по-голяма мощ.

Това разяснява в изявление за Нова телевизия първият демократично определен президент на Полша и притежател на Нобелова премия за мир Лех Валенса.

" Питам се единствено за какво би трябвало да се умира? Затова предлагаме да преминем към мъдростта, която би трябвало да съществува в 21-ви век, а не да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите както в Средновековието. Това са двата стила на прикосновение на остарялата ера с новата “, сподели още Валенса.

Според него свободата на Украйна зависи от солидарността на света. „ Ако не сме солидарни ще стигнем до там докъдето стигна Хитлер - да завладее света. Трябва да се построи взаимност пред методите на Путин “, съобщи той.

" Тази война наподобява по този начин все едно на едно и също игрище се играят два спорта - бокс и шах. Путин е този, който играе бокс, а всички останали - шах. Ако и ние стартираме да играем бокс, Путин ще бъде сплескан и той би трябвало да разбере това ", разяснява още Валенса.

" Винаги съм уважавал Путин. Винаги съм го смятал за умен човек. Но не съм вярвал, че е кадърен на такова нещо. Вече съм прекомерно остарял. Ако бях по-млад, в този момент щях да съм в Украйна, с цел да оказвам помощ на Зеленски ", съобщи Валеса.

Попитан би трябвало ли НАТО да се намеси в тази война Валенса отговори: " НАТО желае да каже: „ Ние не желаеме да водиме война, не използваме такива способи “. Но от другата страна се работи по бандитски метод. Трябва да потвърдим, че Путин няма никакви шансове, в случай че ние използваме неговите способи ".

" Ако през днешния ден можех да беседвам с Путин, бих блъснал по масата и бих му споделил, че в случай че и ние извадим танковете, нищо няма да остане от него и Русия. Ще бъдат пометени, тъй като имаме оръжия, само че желаеме да използваме новите способи ", разяснява той.

Ето цялото изявление

С Лех Валенса беседва Марина Цекова:

- Като човек, който е знак на мира, по какъв начин гледате на войната, която е все по-близо до Полша?

- Наложи се да живеем във времена на огромни промени. Една част от тях усъвършенстваха живота ни, само че част от света продължава да има вяра в остарелия жанр на битката. Ние би трябвало да преживеем това, което се случва през днешния ден и солидарно да изведем тези хора от войната.

- Казахте преди време, че в случай че Русия нападне Киев, светът би трябвало да нападне Москва. Все още ли вярвате в това?

- Проблемът е в това, че би трябвало да се уговорим с Путин по какъв начин ще водим битката. Ако е както той предлага, в случай че ще употребява танкове, ракети и ще водим война - тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв късмет, тъй като имаме доста по-голяма мощ. Питам се единствено за какво би трябвало да се умира? Затова предлагам да преминем към мъдростта, която би трябвало да я има в 21 век, а не както в средновековието да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите.

- От кого и какво зависи свободата на Украйна сега?

- От солидарността на останалата част от света. Ако сме солидарни, решителни, тогава Путин ще бъде заставен спокойно да позволи казуса. Ако не сме солидарни, тогава ще стигнем до там, до каква степен стигна Хитлер – да унищожи и да завладее света.

- Заговорите за взаимност, само че с днешна дата – по какъв начин наподобява солидарността?

- Солидарността имаше своите задания по това време, трябваше да се пребори с комунистическия монопол. Но това беше друга взаимност. Днес би трябвало да се построи взаимност, която да бъде в отбрана на успеха, отбрана пред методите на Путин. Така че - това е сходна взаимност, само че въпреки всичко друга.

- Разбирам ли Ви вярно, че съгласно Вас, НАТО би трябвало да се намеси в тази война?

- НАТО желае да каже: „ Ние не желаеме да водиме война, не използваме такива способи “. Но от другата страна се работи по бандитски метод. Казано в резюме - на едно и също игрище, един играе бокс, а различен - шах. Но по този метод в никакъв случай не може да се стигне до единодушие, когато играем две разнообразни игри. Затова би трябвало да потвърдим, че Путин няма никакви шансове, в случай че ние използваме неговите способи.

- Полша съобщи своята подготвеност да изпрати своите МИГ-ове на Украйна. Светът сякаш не е склонен. Правилно ли постъпи Полша, че изиска да помогне по този метод?

- Трябваше да се изрази такава подготвеност и доста добре, че страната го направи. Но тя би трябвало да бъде съгласувана, тъй като ние сме в НАТО и такива решения се взимат солидарно. Така че – едно е да изразиш подготвеност, а друго е да я реализираш.

- България обаче няма сходна подготвеност на този стадий, а ние сме една от страните, които също имат съветски изтребители. Какво бихте споделили на нашите управляващи, които споделят, че нашите МИГ-ове ни трябват тук?

- Ще отговоря малко - в случай че действаме по този начин, скоро ще се присъединим към Русия.

- Според Вас, каква е същинската причина за тази война?

- Това е конфликт да два стила - средновековния жанр, когато въпросите се решаваха с танкове,и другия - дипломатическия, мирния жанр, който търси единодушие и отваряне към другите, а не затваряне в себе си. Така че - това са двата стила на прикосновение на остарялата ера с новата.

- Но какво желае да реализира Путин, до каква степен желае да стигне?

- Какви са задачите му? Според остарелия жанр - да построи отначало Съветския съюз, тъй като това му харесва. Ние обаче сме в новата ера, през днешния ден би трябвало да градим измежду независимост и плурализъм, посредством разрушение на границите и увеличение на развиването, а не с война и разрушение на постигнатото помирение. Можем да допрем до главата на индивида револвер и да му кажем, че в случай че не изровиш 10 метра трап, ще те убия. В предходната ера това е работило, само че в този момент когато хората работят на компютри, би трябвало да се измисли различен метод на деяние.

- По време на срещата си с президента Елцин Вие сравнявате Русия с първокласен автомобил претрупан с доста ненужни мебели. Актуално ли е това мнение и до през днешния ден, разкажете ни?

- Този мой образец доста се хареса на Елцин. Казах му, че Русия е една доста красива кола, може би мерцедес, форд, единствено че от горната страна върху нея са нахвърляни столове, кресла, остарели фотьойли. Тази Русия не се вижда от тези мебели и му споделих - единствено в случай че изхвърлите всички тези грозни мебели, ще привлечете обособените републики. Те ще видят какъв брой е красива Русия и сами ще се причислят, а не както в този момент пробва Путин да реши казуса с танкове.

- Вие не сте се срещали с президента Путин, само че в случай че имате опция да говорите с него през днешния ден, какво бихте му споделили?

- Всъщност срещнах президента Владимир Путин на погребението на Борис Елцин. Разговаряхме за малко, доста малко. Днес бих водил диалог с него по различен метод. Бих блъснал по масата и бих споделил, вие употребявате танкове, нападате. Знаете ли че, в случай че ние използваме методите, които вие прилагате, нищо няма да остане от вас, ще бъдете затрит дружно с Русия. Защото имаме по положително оръжие и повече въоръжение. Ние желаеме да ви убедим с новите способи, само че в случай че ни принудите, тогава ще видите какво ще се случи с Русия и какво ще се случи с вас.

- В този подтекст към момента ли вярвате, че Путин е „ умен човек “, както го бяхте нарекли преди няколко години?

- Знаете ли, всичко би трябвало да бъде сложено в подтекста на съответното време. Тогава, когато Путин се опитваше да „ удържа” единството на това, което е останало от Съветския съюз, разбирах неговите проблеми. Там има доста нации, доста неправди и с цел да се поддържа баланс, би трябвало да се употребяват разнообразни способи, само че по опция мирни способи. Тогава го разбирах, само че въобще не допусках, че той би почнал да атакува други страни, други страни, че ще убива хора, че ще убива дами и деца. Всъщност това е един престъпник и аз в този момент имам друго мнение за него.

- Особено в подтекста на войната, по какъв начин приемате това, че Вие сте притежател на Нобелова премия за мир, а Владимир Путин е номиниран за нея съвсем всяка от последните години?

- В предишното това имаше своето пояснение. Защото все пак, Путин вървеше в добра посока. Разбира се, показваха се някакви притеснителни дейности, само че те можеше да бъдат разбрани. Имаше доста вътрешни разногласия, доста нации в една единствена Русия. Тогава това можеше да бъде разбрано, даже да бъде добре признато. Но последните неща, които направи, това нахлуване над Украйна и този опит със мощ и пукотевица да позволи какъвто и да било проблем, това са дейности на престъпник и той би трябвало да бъде третиран като престъпник. И никой не би трябвало съществено да приказва с него. Трябва някой да бъде акредитиран от НАТО да седне с него на масата, да удари по нея и да каже: „ Хайде в този момент до поговорим, в случай че искаш да използваме твоите способи, теб няма да те има, няма да има Русия”. Така би трябвало да се приказва с него.

- Може ли смяната да пристигна от вътрешната страна, от хората на Русия, които да кажат – не желаеме това лице на Русия да се демонстрира пред света?

- Първо е било словото, а словото е доста значимо. Не би трябвало да забравяме, че измежду съветския народ има доста положителни и рационални хора, които биха могли да накарат Путин да мисли. Но към този момент пропагандата му е доста мощна. Сега би трябвало да се покаже същинският му образ и да се види към какво заличаване води той Русия и Европа.

- Каква е цената, която Русия ще заплати за тази война?

- Единствено Бог знае какъв е отговорът. Не знам, само че виждам картините, които стигат до нас. Има невероятни заличавания, а ще бъдат все по-големи, тъй като както казахме, методите на битка са такива, че те няма да доведат до победа. Никой не приказва съществено с Путин, би трябвало да му бъде показано, какво оръжие има Запада, което би могло да изгори цяла Русия. Но не желаеме да създадем това, тъй като Русия е една красива страна, има толкоз забележителности, толкоз положителни хора, само че битката би трябвало да стартира с други способи, би трябвало да го принудим всички дружно. Всички дружно. И Полша, и България, не е допустимо да не виждаме, че той убива дами и деца, белким и българите не виждат това и не са съгласни с това? Не е допустимо.

- Смятате ли обаче, че Европа, НАТО, светът са задоволително безапелационни. Водят се договаряния, само че те сякаш не са задоволително безапелационни на този стадий?

- Аз даже съм сюрпризиран от солидарността на Европа и света. Засега виждаме, че още няма резултат, само че това което прави Путин, ще провокира още по-голяма взаимност и това ще провокира нови реакции и ще се стигне до някаква опция за диалог с Путин. Това не може да стане толкоз бързо, само че вървим в добра посока и Путин би трябвало да бъде върнат в правия път, както и Русия.

- Бяхте споделили, че в случай че имате втори президентски мандат не бихте разрешили на Полша да стане член на Европейски Съюз без Украйна. От днешна позиция, какво щеше да се промени?

- Ситуацията би била напълно друга. Ако имах втори мандат, бих предложил да влезем в Съюза дружно с Украйна, дори Полша дружно с Украйна и Беларус. И тогава светът би бил различен. Ако имах втори мандат. Но нямах втори мандат, тъй че не би трябвало да се приказва в този момент за това. Защото такива велики неща не се приказват, а се вършат и може би в случай че имах втори президентски мандат, бих постигнал това, само че ориста не ми даде тази опция.

- „ Свободна Полша не може да съществува без Свободна Украйна “– това също са Ваши думи, когато войната е толкоз покрай Полша. Притеснявате ли се за Вашата страна през днешния ден?

- Аз съм учтив в това верую, макар многото неправди, които украинците и поляците са си създали един на различен. В онази тактика без свободна Украйна не би имало и свободна Полша, тъй като Русия щеше да бъде рискова за всички. За да се построи нова тактика, би трябвало дружно с Беларус и Украйна да влезе в НАТО. Това, което виждам в този момент от практиките на НАТО, е, че Русия е прекомерно огромна и това, което Путин прави сега, може да провокира отцепването на още някои нации от Русия и Русия ще остане не по-голяма от 40-50 милиона индивида.Останалите ще извоюват свободата си и светът ще бъде подобен какъвто го виждах тогава.

- Няколко персонални въпроса ще Ви задам най-после. Често Ви съпоставят с украинския президент Володимир Зеленски, тъй като и двамата имате кариера, която е друга от политиката. Как приемате това съпоставяне?

- Разбира се, имаме сходства, единствено че аз имах малко по-различен опит. Аз бях и съм практик. Всички неща, към които се стремях, ги оценявах от практическа позиция. От това, което виждам, той прави всичко добре, само че няма процедура, той занапред би трябвало да натрупа опит. Но той пък познава теорията по-добре от мен. По това време, когато аз водих война, споделяха, че теоретиците нямат ни най дребен късмет и че това, което върша аз, също няма шансове, тъй като Съветският съюз няма да обърне внимание на настояванията на Полша. И теоретиците, не имаха вяра тогава, че това е допустимо. А практиците, мислейки друго, виждаха смяната по-добре. Зеленски няма този на практика опит, само че всичко, което прави доста ми харесва и аз разгласих, че съм подготвен да му оказа помощ в тази борба и бих му подсказвал какво да прави, даже бих воювал дружно с него.

- Заговорихте доскоро за младия Валенса. Ако погледнете обратно във времето, какъв брой доверчив бяхте тогава?

- Имах изключителното благополучие практическото ми мислене да направи по този начин, че причините ми побеждаваха. Побеждаваха Русия на Елцин, тъй като имах елементарна, само че сполучлива обосновка. Нямам нищо срещу теорията и мъдростта, само че в действителност аз включвах мъдростта в своята процедура, а не назад, тъй като в този момент теоретиците имат своите неуместни теории, а практиката вижда нещата по-различен метод. Със своето практическо мислене тогава, успяхме да разделим Съветския съюз, Украйна да получи своята независимост, само че това нямаше положително продължение.

- И заключителен въпрос – по какъв начин сте през днешния ден, господин Валенса?

- Наближавам осемдесетте, тъй че като за моята възраст, се усещам като за моята възраст. Малко съм изтощен, прекалено много съм работил, в случай че бях на 20-30 години, щях да бъда в Киев и бих помагал и подкрепял президента на Украйна.

Източник Нова телевизия
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР