Проблем за лечението на пациентите с автоимунни заболявания - става

...
Проблем за лечението на пациентите с автоимунни заболявания - става
Коментари Харесай

Пациентски организации за автоимунни заболявания сигнализират за проблем в лечението на множествената склероза

Проблем за лекуването на пациентите с автоимунни болести - става дума за повишаването на лекарството имуновенин и оттова невъзможността пациентите да го употребяват като едно от най-ефикасните средства за облекчение на признаците на болесттите си.

За случая е изпратено писмо на 5 май 2021 година до здравната комисия в Народното събрание, само че поради приключването на съвещанията на Народното събрание този въпрос не се е разгледал, алармираха пред БНР от пациентски организации.

„ Лекарството изчезна изцяло от аптечния пазар още през март месец. А пациентите го употребяват от години и те се повлияват доста добре от него “, сподели пред БНР Анета Михайлова от фондация „ Множествена склероза  Общество-България “.
„ Дълги години „ Бул Био център “ отхвърля да позволи разширението на показанията за лекуване с този медикамент , макар че той се ползва всеобщо при заболели с автоимунни болести. Ние от ММС и от организацията на пациентите с ревматологични болести в България изпратихме писмо до здравната комисия с искане да се разшири характерността за потребление на лекарство, да може да бъде употребявано и от болните с множествена склероза, а също и да бъде заплащано от здравната каса “, разясни още Михайлова.

По думите и цената на медикамента се покачва от 16 лева на 41 лева.за ампула. Михайлова сподели също, че има заместителна терапия за пациентите, която се поема от здравната каса, само че счита, че хората би трябвало да могат да избират.

Нашият проблем е подобен с пациентите с Министерски съвет , при болните със систематичен лупус, със систематична склероза, тъй като тези заболели употребяват най-често този медикамент с добър резултат “, уточни пред „ Хоризонт до обед “ Боряна Ботева, ръководител на Управителния съвет на организацията на пациентите с ревматологични болести в България.

Боряна Ботева посочи, че организацията им още през 2012 година упорстват медикамента да се поема от здравната каса, само че отговорът е, че няма по какъв начин „ Оff label лечение  или “извън късата характерност “ да се реинбурсира и че, с цел да се разшири късата характерност на медикамента, би трябвало да се организира клинично изпитване.

Ботева уточни, че от компанията производител са дали отговор, че цената е нараснала, за какво досега са продавали медикамента на цена под себестойността му.
От 11 до 18 май 2021 година „ Организацията на пациентите с ревматологични болести в България отбелязва „ Седмица за осведоменост за ревматичните болести “ . Организацията работи към този момент повече от 10 години за по-добър живот на хората с ревматични болести и с тази поредна самодейност се цели да се обърне вниманието на обществото и институциите към тези хронични, обществено значими болести.
Ревматичните болести засягат всеки четвърти европеец. В България пациентите са повече от 100 хиляди души.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР