Проблем с издаването на сертификати за ваксини. Десетки хора с

...
Проблем с издаването на сертификати за ваксини. Десетки хора с
Коментари Харесай

Имунизирани с две различни ваксини не могат да получат сертификат

Проблем с издаването на документи за ваксини. Десетки хора с сложени две дози не могат да получат нужния документ. Лекари от Варна алармират, че при пациенти с две, само че разнообразни дози ваксини, системата не ги регистрира.

На 19 април някогашният здравен министър Костадин Ангелов съобщи, че всеки, който е получил първа доза от имунизацията на " Астра Зенека " има право да си сложи втора доза " Пфайзер ". В петък пациенти с това предпочитание се ваксинират в ДКЦ " Света Екатерина " във Варна. Оказва се обаче, че не могат да получат документ за приключена имунизация.

" Така е направена системата, че когато въведем ЕГН на пациента, излиза неговата първа доза имунизация с " Астра Зенека " и не разрешава системата да променим типа на имунизацията, надлежно на " Пфайзер " или друга РНК и да бъде отразена втората игла ", съобщи доктор Галина Павлова, шеф на ДКЦ5 " Света Екатерина " -Варна.

Д-р Павлова търси за подпомагане Регионалната здравна ревизия.

" Отговорът беше - имунизирайте ги, ще събирате данните на пациентите, когато се оправи платформата ще им звъннете, ще им предоставите тогава съответния формуляр ", съобщи доктор Павлова.

Тя се притеснява, че това може да отнеме доста време и ще сътвори още спомагателна работа за чиновниците, които и в този момент са затрупани с попълване на документи. Най-сериозният риск обаче е за самите пациенти, тъй като при вероятно утежняване на здравословното положение не могат да потвърдят, че са имунизирани с втора доза.

Автор: Ива Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР