Проблем при софтуера на една машина може да провали целия

...
Проблем при софтуера на една машина може да провали целия
Коментари Харесай

Държавата се тресе! Експерти признаха: Машините може да провалят изборите!

Проблем при софтуера на една машина може да провали целия избирателен развой, защото това значи на процедура дефектирал програмен продукт при всичките към 12 000 машини. За тази заплаха предизвестиха пред “Труд ” софтуерни експерти с дълготраен опит.

Колкото повече специалисти имат достъп до кода на машините, толкоз по-вероятно е да бъде открита неточност в софтуера, само че по този начин ще се поправят пропуските, разясниха проблема IT-служители от огромни интернационалните компании, с офиси у нас.

“Не искам да влизам в спор с сътрудници, още по-малко с политици, само че да довериш напълно на машина един от най-важните процеси в страната, каквато е провеждането на изборите, е много сериозна случка ”, съобщи софтуерен специалист, приключил водещ американски университет със компетентност програмиране.

“В момента организираме предварителни парламентарни избори и можем да допуснем, че върху N брой машини се оказва непозволено влияние за смяна на изборния резултат. Тъй като гласоподават доста хора, позволяваме, че това повлияване не е толкоз основно за крайния резултат на вота.

Представете си обаче след една година, когато в страната ще сме в акция за локалните избори. Понякога даже 100 гласа са определящи за това кой ще е кмет на обещано обитаемо място. Тогава чакам да има случаи с “нагласяне на машините ” и не е пресилено да кажем, че техниката може да избере вместо гласоподавателите новите кметове ”, сподели още специалистът.

Ако някой желае да манипулира устройството за гласоподаване, би трябвало да разполага с ключа за машините и би трябвало да има задоволително време да го направи, разясниха още компютърни експерти.

Експертите стоят надалеч от тайните теории за фалшификации на резултатите от вота, само че означиха, че занапред в България ще имаме съществени проблеми с устройствата за гласоподаване.

Пломбите имат неповторими номера

Устройствата работят единствено с две флашки, отделението е запечатано
Машината има няколко отделения, които са планувани за работа по време на изборния развой. Всичко останало е във фабрични отделения, които са предпазени с капаци. Това стана ясно по време на брифинг на Централната изборна комисия по отношение на съставените елементи на устройствата за гласоподаване. Това изясни пред медиите основният специалист от Института по метрология Росен Стоянов.

Той уточни, че главният консуматив при изборния развой е принтерната хартия, като отделението се намира в задната страна на машината. За всяко отваряне на отделението при приключване на принтерната хартия е планувана обособена пломба с неповторим номер. Пломбите се получават дружно с машината.

Следващото поделение, с което се работи в хода на изборния развой е за слагане на флашките. То също е запечатано, като е предпазено с пломба. Флашките са авансово поставени в машината преди изборния ден, изваждат се след приключването на вота. Машината не може да работи, в случай че една от флашките не е вкарана.

Над това поделение се намира зареждането. Предвиден е процеп, през който се вкарват кабелите. Запечатва се и се разпечатва единствено при проблем. В машините има още едно място, планувано за запечатване. То е за различен тип акумулаторна батерия. В него има единствено един порт, само че то е единствено за оперативна работа и по тази причина се постанова да бъде запечатано. Тази пломба не се отстранява.

На въпрос на “Труд ” кой доставя флашките и по какъв начин се действа с тях след привършване на изборния ден отговори зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Тя изясни, че флашките са благосъстоятелност на ЦИК, закупен е и спомагателен брой от тях.

“След като от една от флашките на Информационно обслужване бъде извлечена информацията, флашките идват в ЦИК, след което ние извличаме данните и ги съхраняваме съгласно условията ”, сподели Матева. От обясненията є не се разбра каква е повода и двете флашки да се дават на Информационно обслужване, откакто втората е аварийна и се употребява единствено при положение на проблем с първата.

5 333 напират за Народното събрание

Гласуваме в 11 845 секции
Към момента ЦИК е определила, че в страната ще има 11 845 секции. Това не е окончателният брой, защото 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секционни изборни комисии в обществени заведения, в места за задържане и т. н. Коригиран е броят на машините, които ще се употребяват в страната – 9369, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини, разгласи на брифинг зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Броят на машините отвън страната не е променян и към днешна дата е 10 999. Регистрираните претенденти за народни представители са 5333, от тях 1576 са дами, добави тя.

Машините с демо версията към този момент са в страната, правят се пробни гласувания. 395 такива машини са в страната, а 12 машини са предоставени на регистрирани за присъединяване в изборите политически партии и обединения, уточни зам.-председателят на ЦИК.

Към момента има записана една социологическа организация за екзит пола – “Алфа рисърч ”.

Не е очакван механизъм за инспекция на изчислените резултати

В разбор на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за подготовката и провеждането на предварителните избори през 2021 година се показват някои от слабите моменти с машинното гласоподаване.

– С промените на Изборния кодекс от май 2021 година се вкара наложително машинно гласоподаване за множеството гласоподаватели, сформира се нова Централна изборна комисия (ЦИК), отстраниха се рестриктивните мерки и се трансформираха критериите за формиране на изборни секции отвън страната.

Въпреки че като цяло се правят оценка позитивно, промените бяха признати директно преди изборите, което лимитира времето за информиране на гласоподавателите за новите процедури и има отношение към правната сигурност, в прорез с интернационалните положителни практики. Дългогодишните рекомендации на СДИПЧ и на Венецианската комисия към Съвета на Европа по отношение на основни аспекти на изборния развой остават неразрешени.

n В сходство с последните промени на Изборния кодекс, в елементарните изборни секции в страната и чужбина с 300 или повече регистрирани гласоподаватели се приложи само машинно гласоподаване. Много от заинтригуваните страни правят оценка скорошните промени като опит да се понижат опциите за изборни злоупотреби, в това число пазаруването на гласове.

Някои от партиите и обединенията, участващи в изборите, твърдяха, че машините са манипулирани, като не изложиха доказателства за своите изказвания. Отпечатаните от машините протоколи с резултати са публични, само че в закона не е очакван механизъм за инспекция на изчисленото от машината, като това има отношение към прозрачността на резултатите.

– Няколко изборните секции отвориха със забавяне, най-много поради проблеми със стартирането на машините за гласоподаване. Машинното гласоподаване като цяло се организира без спирания, като механически проблеми бяха докладвани в 56 (0.5 процента) от изборните секции, в които гласуването продължи с хартиени бюлетини.

– Според доста от събеседниците на наблюдаващите от ОССЕ – Служба за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) неналичието на своевременна и подробна разяснителна акция по отношение на машинното гласоподаване е допустимо да е имала обезкуражителен резултат върху присъединяване в изборите измежду възрастни гласоподаватели и измежду хората с ниска компютърна просветеност.

– Избирателите гласоподаваха като означиха избора си на сензорен екран (тъчскрийн). Към устройствата не бяха планувани задоволително функционалности за досегаемост за лица с увреждания, което е в прорез със законовите условия и с интернационалните положителни практики. След като е подаден съответният глас, машината разпечатва контролна квитанция, която може да бъде тествана от гласоподавателя, като по този метод има и опция за ръчно броене на гласовете в случай че записаните на цифровото устройство гласове бъдат изгубени.

Съгласно промените в Изборния кодекс от месец май отпечатаните от машините протоколи с данни са част от формалния протокол с резултати на СИК. В закона не е очакван механизъм за инспекция на изчислените от машината резултати, като по този метод се понижава прозрачността на резултатите. Някои от заинтригуваните лица показаха опасения по отношение на неналичието на опция да се откриват неточности преди определянето на резултатите от СИК.

– В няколко случая наблюдаващите на ММНИ означиха, че машините за гласоподаване са били ситуирани прекомерно покрай членове на СИК или пред отразяващи повърхности, което би могло да компрометира тайната на вота. Повечето изборни секции затвориха в точния момент. Като цяло, резултатите бяха избрани по ефикасен метод и при съблюдаване на процедурите, макари и преждевременно в някои секции.

Борислав Цеков, лекар по конституционно право: Остава да разгласят „ първи частни избори “

Практически най-важните детайли от процеса по правене на избори и отчитане на изборните резултати е аутсорснат, т. е. даден в ръцете на частни компании и лица. Машини, програмен продукт, предпазване, поддръжка. Държавата е изцяло абдикирала. Липсват надеждни механизми за надзор върху тези частни компании и лица от страна на ЦИК.

Съставът на ЦИК е изцяло незапознат от становище на прилаганите компютърни технологии и програмен продукт. Те не схващат нищо от това и надлежно нямат действителна преценка за това дали машинният избор може да бъде злепоставен. Вярват на сляпо на някакви външни компютьрни експерти, които могат да ги баламосват както си изискат. Ситуацията с машинния избор е все едно да възложите на ЦИК да ръководи галактически полети – нищо не схващат от това. Остава да разгласят “първи частни избори ”. Нямам никакво доверие в подобен избирателен развой. Машинният избор би трябвало да бъде отстранен и да се гласоподава с бюлетини, както в цяла Европа, а не като във Венецуела.

Държавата занапред ще пати

Флашките се носят на ръка, не е ясно по какъв начин работят

Адвокат Мартин Бусаров е най-дългогодишният ръководител на РИК-Благоевград и има съществени подозрения по достоверността на машинното гласоподаване.

Машинното гласоподаване е най-лесно за манипулиране, резултатите от машините не са достоверни на 100 % и страната занапред ще пати. Това е мнението на юрист Мартин Бусаров, който дълги години бе ръководител на РИК-Благоевград и има голям опит в провеждането на избори.

Според него флашките са единия канал на казуса. Когато машината се конфигурира, тя е съпроводена от 2 флашки. Те се предават с протокол на ръководител на секцията, който единствено ги вижда като флашки, на тях никой не знае какво има и какъв вид са флашките. Никой не знае и дали са цялостни или празни.

На сутринта гласуването стартира. А вечерта единствено се прави сторниране и флашките се носят на ръка от комисията, предават се на осведомително обслужване, обработват се и предават на РИК, а те ги носят на ръка до ЦИК. Пътят е дълъг и елементарен за манипулиране на резултатите. Не е ясно флашките по какъв начин работят, дали имат програмен продукт на тях или не.

Само техникът знае. И може в случай че желае да програмира каквото си желае. Другият миг е, че тези машини нямат памет и харддиск, тъй че никой не може да ревизира там по какъв начин е гласувано. Не се ревизират и броят разписките, тъй че това машинно гласоподаване е подозрително за мен, споделя юрист Мартин Бусаров. Голям % и от хората имат съмнение към машините, счита той.

Снежа Ковачева, член на секционна комисия от 15 години: Възпират възрастните хора да гласоподават
Дълго време – към този момент 15 година, вземам участие в изборите като член на секционна комисия в квартала, в който пребивавам в Шумен и безапелационното ми мнение е, че машинното гласоподаване плаши възрастните хора. Това разяснява пред “Труд ” Снежа Ковачева, която повече от 15 години е член на изборна комисия.

“Самият факт, че пред тях ще застане машина, ги стопира да упражнят правото си на глас. Това са най-много хора над 80 година, които нямат мобилни телефони, получават си пенсията не от банкомат, а вървят всеки месец на пощата или пък им я носят вкъщи. Да, ние подкрепяме такива гласоподаватели, когато дойдат да гласоподават ”, споделя Снежа Ковачева и добавя: “Стоим в профил, направляваме ги, без да гледаме вота, само че те се тормозят ”.

“Затова апелът ми е да се направи нещо за тях. Единственото, което мога да ги съветвам е да се опитат да гласоподават на машината, която е сложена във фоайето на Община Шумен и ще бъде там до 30 септември. И аз ще отида да “репетирам ”, въпреки че имам опит в машинното гласоподаване ”, означи още Ковачева.

“Колкото до изборни измами, подозренията ми постоянно са били да не стават промени “горе ”, при централната обработка на резултатите ”, показа още тя.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР