Проблем от години вече предизвиква сериозно безпокойство – 22 многоетажни

...
Проблем от години вече предизвиква сериозно безпокойство – 22 многоетажни
Коментари Харесай

Опасни блокове в пловдивския квартал Столипиново

Проблем от години към този момент провокира съществено безпокойствие – 22 многоетажни блока в пловдивския квартал " Столипиново " са в окаяно положение, тъй като от десетилетия мазетата им са цялостни с вода. Хората, живеещите там, наблюдават с безпокойствие новините от Турция и са мощно обезпокоени, че постройките са рискови и при вероятно земетресение могат да рухнат. От фондация " Хаир " приканват за бързи спасително-строителни действия и даже са изготвили проект за ремонтите.

От локалната власт признават, че блоковете са в окаяно положение. Община Пловдив е притежател на над 50 % от жилищата и ги отдава чартърен, само че мазетата на 100 входа от години са цялостни с вода, която се излива по улиците.

Яшар Асан: " Зов за помощ. Ние не можем към този момент да живеем повече по този начин, тъй като до третия етаж вода няма. 30 години блоковете вътре избите са цялостни с вода. Никой не ни обръща внимание ".

Всяка година от районното кметство пишат писма за финансиране на отводняването, само че пари няма. През 2019 година са били нужни 1 милион и 300 хиляди лв.. Блоковете са удържали на земетресението през май 2020 година в Пловдивско, само че при предстоящ по мощен трус от локалната власт не се наеха да вършат прогнози.

" Задължително тази година тези пари за отводняване да се намерят от община Пловдив и да се направи едно проучване и да се кандидатства по разнообразни стратегии, само че би трябвало да се направи, защото тези блокове са благосъстоятелност на община Пловдив ", изясни Иван Стоянов, кмет на регион " Източен " - Пловдив.

" Първите здания, това са ул. " Сокол ", където основите са прогизнали към този момент. Много съществено е ситуацията. При един земетръс може да има доста съществени последици за живота на хората, които живеят в тези жилища ", споделя доктор Асен Колев.

Проектът, показан от фондация " Хаир " пред общината демонстрира, че единствено за отводняване, ремонт, промяна на ВиК-инсталациите на 5 от блоковете и прилежащите им терени са нужни 12 милиона лв..

Репортер: Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР