Пробивът в системата на НАП не е за подценяване и

...
Пробивът в системата на НАП не е за подценяване и
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Изтичането на данни може да уязви ДАНС и тол системата

Пробивът в системата на Национална агенция за приходите не е за подценяване и е належащо незабавно да бъде основана държавна организация, занимаваща се с въпросите на киберсигурността. Това сподели в „ Лице в лице ” по Би Ти Ви някогашният началник на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев.

„ Защо би трябвало да е държавна – това е нещо, което заплашва националната сигурност предвид на мащаба на броя на хората, които могат да бъдат наранени. При съществуване на един подобен масив с несложни софтуерни принадлежности може примерно да извлечете и да имате целия списъчен състав на ДАНС сега, тъй като ще се види кой им заплаща заплатите, от кое място им се заплащат заплатите ”, уточни Йовчев.

Аналогична, по думите му, е и обстановката с биометричните данни на документите, които се съдържат в системите на Министерство на вътрешните работи – т.е., при пробив тези данни могат да бъдат употребявани за подправяне на документи.

Тол системата също би могла да се окаже евентуално оръжие в неверните ръце – всички коли се разпознават, а оттова може да се проследят и маршрутите им.

Към момента към момента няма настояща система за киберсигурност, означи някогашният вътрешен министър.

Той обаче акцентира, че в последните години бяха направени стъпки, които не трябва да бъдат омаловажавани – през 2015 година е призната тактика за киберсигурност, а от 2018 година има и закон.

„ Според този закон там би трябвало в къси периоди да се одобри разпоредба, с която държавна Агенция за електронно ръководство да дефинира минималните условия за мрежова и осведомителна сигурност. Това е значим документ за основа и рамка ”, разясни Йовчев. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР