Пробивът под Централна гара, градската железница и повдигането на жп

...
Пробивът под Централна гара, градската железница и повдигането на жп
Коментари Харесай

Зам.-министър Папукчийски: Бутането на Бетонният мост ще стартира след завършването на пробива


Пробивът под Централна гара, градската железница и повдигането на жп линията Пловдив -Карлово бяха водещи тематики в диалога сред кмета Здравко Димитров и заместник-министъра на превоза и известията Красимир Папукчийски.  В срещата участваха още заместител генералният шеф на НКЖИ по " Стратегия и вложения " инж. Мария Генова, инж. Иван Бакалски от НКЖИ,  началник на плана за модернизацията на жп линия Пловдив – Бургас и заместник-кметовете на Община Пловдив Пламен Райчев и Тодор Чонов. За общите цели ще бъде направено и съглашение за съдействие.

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ще включи измежду целите си в идващия програмен интервал повдигането на жп линията Пловдив-Карлово в сектора сред Централна гара Пловдив и жп гара Филипово. Администрацията ще даде на НКЖИ общинските парцели, които попадат в зоната на трасето, да се изготви Подробен устройствен план и да се дефинират броя и местата на възможни бъдещи спирки. Повдигането на жп линията ще спомогне за разтоварване на трафика сред регион „ Западен “ и регион „ Централен “, като ще даде опция за развиване на различен превоз.

Дискутирана беше и готовността на НКЖИ и Община Пловдив за взаимна работа при построяването на бъдеща градска железница, част от която ще е повдигнатия сектор Централна гара – жп гара Филипово, като всички присъстващи се сплотиха към мнението, че до 10 години тя ще бъде от първостепенна нужда за облекчение на трафика в града.

Относно пробива „ Модър – Царевец “ заместник-министърът съобщи, че не трябва да се затваря съществена пътна артерия в посока юг-север, без да са обезпечени на жителите други благоприятни условия за напредване. Той подсигурява, че реконструирането на Бетонния мост ще започва след като бъде пуснат пробивът.

Кметът Здравко Димитров го увери, че изпълнителят на връзката има подготвеност да форсира работата по нея, само че го стопира различен план. 

„ Очакваме ВиК да изпълнят дейностите по техния план, който в една част се припокрива с този на общината. Веднага по-късно строителят ще форсира дейностите си и до месец май следващата година връзката ще бъде построена и пусната в употреба “, сподели още градоначалникът. Заместник-кметът Пламен Райчев добави, че до затварянето на оборудването над жп линиите ще бъде пусната и реконструираната улица „ Даме Груев “.

„ Именно затова ремонтираме и улица „ Даме Груев “, която би трябвало да поеме огромна част от трафика в региона и да го насочи към надлез „ Родопи “, който е другата връзка на „ Южен “ с Централната част на Пловдив. До стартирането на пробива „ Модър-Царевец “ ще сме подготвени и с тази улица и жителите ще могат да употребяват два различни и комфортни маршрута “, разясни Райчев.

Самото оборудване над жп линиите ще се работи на два стадия, като в първия ще бъде построено трасето над релсите, а във втория ще бъдат направени и развръзките в източна и западна посока и ще бъде обвързвано с бул. „ Христо Ботев “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР