Пробив. Учените направиха голямо откритие, което завинаги ще промени храната

...
Пробив. Учените направиха голямо откритие, което завинаги ще промени храната
Коментари Харесай

Пробив! Откриха шестия вкус, храната се променя

Пробив. Учените направиха огромно изобретение, което вечно ще промени храната и рецептите за приготвянето й.

Повечето хора знаят още от учебно заведение, че има пет съществени усета - сладостен, солен, кисел, горчив и умами. Но е време да се пренапишат учебниците, защото учени от Университета на Южна Калифорния са разкрили нов усет, оповестява „ Дейли мейл “, представен от Българска телеграфна агенция.
-->
Те настояват, че езикът реагира на амониевия хлорид по подобен метод, че той би трябвало да се смята за шести главен усет.

Амониевият хлорид - или нишадър - не се употребява необятно по света, само че намира приложение в медицината при лекуване на ангина, бронхит, болно гърло, синузит и астма. В кулинарията се прибавя най-много в бонбоните със сладостен корен. Ако живеете в скандинавска страна, този усет ви е прочут и може би ви харесва, споделя професор Емили Лиман, теоретичен началник на проучването.

От десетилетия учените знаят, че езикът реагира мощно на амониев хлорид. Досега обаче механизмът, който стои зад тази реакция, оставаше неразбираем.

Известно е, че белтък, наименуван OTOP1, е виновен за откриването на кисели усети и екипът се поинтересувал дали амониевият хлорид също може да задейства OTOP1. За да ревизират това, те въвели съответния OTOP1 ген в лабораторно отгледани човешки кафези, тъй че клетките да създават протеина OTOP1. След това те изложили тези кафези на въздействието на киселина или амониев хлорид и измерили реакциите им.

„ Видяхме, че амониевият хлорид е в действителност мощен активатор на канала OTOP1 “, споделя професор Лиман и добави: „ Той задейства клетъчна реакция също толкоз добре или даже по-добре от киселините “.

Допълнителни проби върху мишки потвърдиха, че тези с ген OTOP1 заобикалят амониевия хлорид, до момента в който тези без него не се тормозят от усета. „ Това беше в действителност решаващото “, заключи професор Лиман и разясни: „ Това демонстрира, че каналът OTOP1 е от значително значение за поведенческата реакция към амоняка в съединения ".

Като се има поради, че амониевият хлорид не се среща естествено в доста храни, откривателите си задават въпроса какво е преимуществото да го усещаш на усет. Професор Лиман допуска, че способността да усещаме усета на амониевия хлорид може да е еволюирала, с цел да ни помогне да избегнем потреблението на нездравословни субстанции, които имат висока централизация на амоняк.

" Амонякът се съдържа в отпадъчните артикули - спомнете си за торовете - и е ненапълно отровен ", сподели тя, като добави: „ Така че е разумно да  сме развили вкусови механизми, с цел да го откриваме “.

Изследователите предизвестяват, че това е доста ранно проучване, само че се надяват, че техните открития ще насърчат по-нататъшни изследвания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР