Пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино не е била годна

...
Пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино не е била годна
Коментари Харесай

Пробитата вагон-цистерна при инцидента в Хитрино не е била годна за експлоатация

Пробитата вагон-цистерна при случая в Хитрино не е била годна за употреба. Това се разбра от комплексната съдебно-техническа експертиза в региона на сигурността при транспортиране на товари. Тя бе показана на днешното правосъдно съвещание по делото за железопътното произшествие, зародило в ранната заран на 10 декември 2016 година в региона на гара " Хитрино ".

В заключението на експертизата, предоставена на Българска телеграфна агенция от движимостите лица, които са я изготвили - проф. Валери Стоилов и проф. Симеон Ананиев, е записано, че техническото положение на пробитата вагон - цистерна не дава отговор от техническа страна на условията на Международния устав за рискови товари /RID/. Върху нея не е имало сложена маркировка, указваща датата и типа на осъщественото върху нея изпитване, отразено в последния й документ от 2013 година. Липсвал и печат на специалиста, провел изпитването. Освен това са измерили дебелина на цилиндричната част от корпуса й, която е по-малка от допустимата.

" Независимо от откритите резултати от измерванията е публикуван документ на 1.11.2013 година със умозаключение, че резултатите са в сходство с условията на RID и цистерната е утвърдена за транспорт на рискови товари ". В разбора на данните на специалистите е записано също, че шест от измерените от тях 12 стойности на дъната на цистерната имат дебелина на стената по-голяма от дебелината на потребления материал - 9 мм. при изработването й през 1971 година; 11 от измерените 12 стойности на цилиндричната част на резервоара също имат дебелина на стената по-голяма от потребления материал при разработване на цистерната.

Според тях данните демонстрират, че от вътрешната стена на дъната има отлагания от транспортираните товари по време на употреба, а сходни резултати са регистрирани и при издаването на документа на цистерната през 2013 година и тя е трябвало да се бракува.

Данните демонстрират още, че " ремонтът и оразмеряването на резервоара на цистерната са осъществени погрешно и е издадено непозволено документ на валидност ", е записано още в заключението на експертизата.

На правосъдното съвещание по делото през днешния ден първо инж. Марко Марков и инж. Ивко Иванов показаха правосъдно пожаро-техническа експертиза, съгласно която са открити деформационни повреди, в резултат на топлинни натоварвания на печка, намираща се в къща в Хитрино. По отоплителния апарат обаче " има редица и субективни и справедливи въздействия " и не може да се каже дали тъкмо от него е тръгнал гърмежа, сподели в правосъдната зала Иванов. Според другия специалист епицентърът му е към къщата с печката, тъй като единствено към този парцел той е открил опустошения в четири направления.

Третата спомагателна експертиза през днешния ден - в региона на електротехниката, високото напрежение и за положението на контактната мрежа в Хитрино показа проф. Иван Миленов. Според нея гърмежът в Хитрино може да е породен и протичащ по мрежата електрически ток или от волтова дъга. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР