Призори на 27 декември 1872 г., преди точно 149 години,

...
Призори на 27 декември 1872 г., преди точно 149 години,
Коментари Харесай

Преди 149 години: Васил Левски заловен в Къкринското ханче

Призори на 27 декември 1872 година, преди тъкмо 149 години, турски заптиета обкръжават Къкринското ханче и след къса битка залавят Васил Левски.

От съществуващите писмени документи е известно, че по концепция на Васил Левски ханчето в с. Къкрина е наето от Ловчанския частен революционен комитет. За ханджия е избран Христо Цонев- Латинеца, локален човек, преселен в Ловеч и сподвижник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират заслон хора на Вътрешната революционна организация.

В Къкринското ханче са хванати от Ловешката турска полиция Васил Левски и двамата му придружители Никола Цвятков и Христо Цонев - Латинеца.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не действа. В края на 19 век пожар унищожава порутената сграда и остават единствено основите ѝ.

На 5 юни 1924 година в гр. Ловеч е основан Комитет за обновяване на къщата-паметник на Васил Левски в с. Къкрина. Ханчето е намерено на 10 май 1931 година в наличието на голям брой жители, войскови подразделения и публични лица. Осветено е от Браницкия свещеник Максим.

На 17 февруари 1997 година естествена буря събаря вековния бряст – очевидец на залавянето на Васил Левски. Брястът е изправен и консервиран от експертите на РИМ – Ловеч.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР