Признаването на българското малцинство трябва да бъде включено в конституцията

...
Признаването на българското малцинство трябва да бъде включено в конституцията
Коментари Харесай

Бербок: Скопие трябва да включи българите в конституцията

" Признаването на българското малцинство би трябвало да бъде включено в конституцията на Северна Македония ", съобщи немската външна министърка Аналена Бербок преди визитата си в Северна Македония. След като това се случи, могат да бъдат отворени и първите преговорни глави по пътя на страната към Европейски Съюз. 

" Може да изгубим македонците "

Очаква се Бербок да дойде в Скопие на 23 март, където да организира диалози както с показали на държавното управление, по този начин и на опозицията. Преговорите за присъединение към Европейския съюз са във фокуса на нейното посещаване.

" Мястото на Северна Македония е в Европейския съюз, както и на другите ни сътрудници от Западните Балкани ", акцентира първата дипломатка на Германия. " Големите очаквания и упования, които народът на Северна Македония свързва с процеса на присъединение, са по едно и също време опция и заплаха за нас: заплаха, тъй като може да изгубим македонците, в случай че ние като Европейски Съюз разочароваме техните упования макар целия прогрес и от време на време мъчителните отстъпки, които те направиха през последните 17 години ", добавя тя. 

Бербок чака сериозна поддръжка за вписването на българите в конституцията

Бербок акцентира, че е наясно по какъв начин въпросите за националната еднаквост, история, език и просвета в Северна Македония се водят със " пристрастеност ", само че в такива обстановки е належащо " да се оставят настрани партийно-политическите сметки, да се ръководим от ясна цел и да се борим уверено за нея ". Една " необятна поддръжка в Народното събрание на Северна Македония за конституционните промени ще изпрати сигнал освен в страната, само че в целия район: ние изрично желаеме присъединение към Европейски Съюз и ще създадем всичко належащо от наша страна, с цел да го реализираме ", уверена е Аналена Бербок. 

Германската външна министърка акцентира, че шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - географски са ситуирани в сърцето на Европа. И са получили явен ангажимент от страна на Европейски Съюз, че един ден ще станат членове на Общността. 

От Скопие Бербок ще замине за Грузия, с цел да поддържа европейската вероятност на Тблиси. Според изследванията 80 % от грузинците поддържат присъединението на страната към ЕС. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР