Признаваме, че това не е точно рецептата на баба, но

...
Признаваме, че това не е точно рецептата на баба, но
Коментари Харесай

Бозата на баба

Признаваме, че това не е тъкмо рецептата на баба, само че бозата се получава даже по-вкусна от тази, която помним като деца

Необходими Продукти

● брашно - 1 ч.ч. вид 500
● захар - 1 ч.ч.
● боза - 400 г био
● вода - 2.5 л (може и малко повече)

Начин на подготвяне

Това е тествана рецепта, която открих в интернет, само че беше за 5л. вода и с друго брашно. Уверявам ви, че тази рецепта е доста лесна за подготвяне и доста сполучлива, а също по този начин и здравословна за децата ви.

Чашата с брашно изсипах в тенджера (по-голяма и широка) и изпекох брашното до момента в който порозовее, на слаб огън, с цел да не се препече, като се бърка непрестанно.

Оставих да изстине и прибавих захарта. Добавих водата последователно, може да се бърка с тел (аз използвах дървена лъжица).

Трябва да се получи еднородна примес без бучки и тогава чак се поставя на котлона с цел да заври. Пак се бърка непрекъснато, оставя се да заври към 5 мин (не съм засичала с акуратност, само че както с нишестето, то си личи и се избистря).

В истинската рецепта пишеше, откакто се охлади, да се добави бозата за закваска, аз персонално я налях, до момента в който е гореща.

Бозата ми беше станала резлива и с доста балони. Направо си вреше. Много е значимо маята да е от хубава боза без никакви Е-та. И това е цялата философия.

Тайната е, че би трябвало да престои най-малко 48 часа, с цел да има усет на едновремешната боза. Но става и да се пие по този начин.

На идващия ден видях, че се посгъстила и прибавих още вода, това към този момент е въпрос на избор. Още като сварих бозата, отделих в шишенце да имам закваска за идната доза.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР