Признатото от ООН либийско правителство се съгласи да активира споразумение

...
Признатото от ООН либийско правителство се съгласи да активира споразумение
Коментари Харесай

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Признатото от Организация на обединените нации либийско държавно управление се съгласи да задейства съглашение за военно съдействие с Турция , доближавайки се до допустимо изпращане на турски войски , които да оказват помощ за защитата на столицата Триполи, от офанзива на сили, подкрепени от Обединените арабски емирства и Русия, оповестява " Гардиън ".

Съобщението на държавното управление на Националното единодушие е след военни срещи на високо равнище за оценка на непосредствената опасност за Триполи от силите на военачалник Халифа Хафтар .

Турция и Либия подписаха боен меморандум за съгласие на 27 ноември, той планува турските войски да бъдат изпратени в Либия по искане на държавното управление в Триполи .
 Турция пази държавното управление в Триполи със специфични елементи
Турция пази държавното управление в Триполи със специфични елементи

Путин и Ердоган ускоряват разискванията за обстановката в Либия

Кратката декларация активираща меморандума, се преглежда като еквивалент на искане за военна помощ , само че наподобява малко евентуално Турция да изпрати войски в близко бъдеще , защото размерът на всяка мощ ще би трябвало да бъде координиран с турския парламент.

Премиерът Файез Сарадж се срещна през почивните дни с турски дипломати и военни в Доха , Катар, с цел да разиска либийската рецесия.

Емрула Ишлер, делегат на Турция в Либия, съобщи, че все още не са планувани сухопътни войски и решение ще бъде взето от Народното събрание в събота .

" Ако законното държавно управление на Либия изиска помощ за военна подготовка или за образуване на военни институции след одобряването на меморандума за съгласие в събота, те ще бъдат ситуирани като в Сомалия или Катар . Размахването на турски байрак там ще даде нужното обръщение на другата страна. "

Съществува и вътрешнополитическа съпротива против турско присъединяване в Либия в миг, когато Анкара към този момент има военни сили, ангажирани в Северна Сирия.
 Хафтар заплашва да потопи всеки турски транспортен съд в либийски води
Хафтар заплашва да потопи всеки турски транспортен съд в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската фантазия

В отговор на обещанието на Хафтар за решителна атака към Триполи , няколко града в западна и централна Либия, в това число Мисрата, Ал-Завия и Злитен, оповестиха цялостна готовност на сили, с цел да го отхвърлен.

Турският президент Реджеп Ердоган евентуално ще внимава, защото Турция към момента се пробва да изследва допустимо съглашение за бъдещето на Либия с съветския президент Владимир Путин. Москва към този момент има импровизирано наличие в Либия под формата на наемници от обвързваните с Кремъл " Вагнер ".

Координацията сред двете страни дипломатически маргинализира Европейски Съюз в Сирия и същото може да се случи в Либия .

Както и меморандумът за " военно съдействие и сигурност ", Либия и Турция подписаха съглашение за определяне на нови морски граници в Средиземноморието . Тази втора самодейност провокира яд в Гърция, която смята, че се нарушава интернационалното морско законодателство и са застрашени ползите за сондажи към Кипър и Крит.

Нарастващото турско присъединяване провокира и Италия, която смята Либия за своя сфера на въздействие .
 Ердоган разгласи подготвеност за военна интервенция в Либия, в Европа нямало водачи
Ердоган разгласи подготвеност за военна интервенция в Либия, в Европа нямало водачи

Той вижда положителни и открити връзки с Путин и Тръмп, дружно ще реализират мир

След стремително посещаване в Либия, министърът на външните работи на Италия Луиджи ди Майо разгласи, че назначава специфичен дипломатически делегат за страната. Ди Майо признава, че Италия се е забавила да реагира на офанзивата против Триполи, стартирана през април от Хафтар и на възходящата опасност от военна борба в столицата.

" В Либия загубихме ролята си . Изчезнахме от Триполи за осем месеца. Ще го одобряват зле. Трябва да се възстановим. Не го укривам и би трябвало да го създадем с съответен и по-реалистичен метод към обстановката ", изяснява италианският външен министър.

Правителството в Триполи се усеща значително изоставено от Европа, изключително от Италия, до момента в който Хафтар продължава все по-ефективната си офанзива против столицата. Европейски Съюз насочва чести апели за преустановяване на огъня .

Правителството на Сарадж има вяра , че макар че отхвърля, Франция работи в помощ на Хафтар , който съгласно Париж е най-вероятно да сътвори сигурност в страната.

Италия и по-конкретно италианският петролен колос ENI имат основни ползи в Либия и италианското съдружно държавно управление желае да предотврати по-нататъшни задгранични военни интервенции, които биха затруднили дипломатическите решения.
 Турция възнамерява военна база в Либия
Турция възнамерява военна база в Либия

Анкара може да построи база край Триполи след довеждане докрай на експанзията си в Катар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР