Малко вероятно е нови разкрития на Томас да доведат до приемане от Конгреса на етичната реформа на Върховния съд

...
Призивите за прилагане на по-строги етични стандарти за съдиите от
Коментари Харесай

Призивите за прилагане на по-строги етични стандарти за съдиите от Върховния съд вероятно ще бъдат раздвижени отново след публикуването на нов доклад за начина на живот на Кларънс Томас, въпреки че източници от двете партии казват, че няма шанс Конгресът да приеме ново законодателство.

Миналия месец правната комисия на Сената, водена от Демократическата партия, одобри законопроект по партийна линия, който ще създаде етичен кодекс за съдиите от Върховния съд, които не са обвързани със същия кодекс на поведение, който се прилага за съдиите от по-долни инстанции.

Но не е ясно кога – или дали – ще получи гласуване в залата, казват източници, и дори да получи гласуване, няма почти никакъв шанс да спечели поне девет републикански сенатори, за да получи 60 гласа, за да пробие филибустър. Републиканците казват, че съдът, а не Конгресът, трябва да наложи нови правила, а главният съдия Джон Робъртс се противопостави на усилията на Конгреса, цитирайки притеснения относно запазването на съдебната независимост.

В допълнение, председателят Кевин Маккарти и републиканците в Камарата са категорично против законопроекта и не се интересуват от този въпрос, така че той има нулев шанс да мине в Камарата.

Правната комисия на Сената все още се опитва да разследва даването на подарък на Томас, въпреки че разследването върви бавно, като демократите посочват, че планират да продължат да разглеждат въпроса.

ProPublica в четвъртък описа огромно количество подаръци и гостоприемство, на които Томас се е радвал през последните три десетилетия от своите богати приятели, включително многобройни полети с частни самолети, билети за спортни събития, престои в луксозни курорти и постоянна покана да играе на високо ниво - край на частен голф клуб във Флорида. Новият доклад е най-широкият поглед върху начина, по който социалният кръг на Томас е финансирал – с ограничено разкриване пред обществеността – редовен поток от екстравагантни екскурзии и събития, откакто той стана съдия във Върховния съд, въпреки че нито един от благодетелите на Томас не е подчертан в новия докладът изглежда е имал пряка работа пред Върховния съд.

Новите разкрития също така повдигат въпроси дали Томас е нарушил закона, като не е докладвал поне част от подаръците и гостоприемството, които е получил. Експерти по етика, които разговаряха с ProPublica, казаха, че част от гостоприемството, което е получил, като когато приятелите му са го настанили в личните си домове, може да не е изисквало разкриване, но че други видове подаръци, като скъпите билети, които е получавал за големи спортни събития, е трябвало да бъде докладвано.

Това е последният от поредица доклади от ProPublica тази година, които съдържат подробни подаръци, които Томас е получил през годините, поредица, която също разгледа внимателно правосъдието Самуел Алито. По-рано Томас каза, че някои от подаръците, които е получил, се равняват на „лично гостоприемство от близки лични приятели“, което не е необходимо да бъде разкривано, въпреки че той каза, че ще промени формулярите си за финансова информация, за да отрази сделка за недвижими имоти от 2014 г., сключена с GOP мегадонор.

Междувременно Алито отхвърли усилията на Конгреса за реформи.

„Конгресът не е създал Върховния съд“, каза Алито в интервю миналия месец за The Wall Street Journal. „Знам, че това е противоречива гледна точка, но съм готов да го кажа. Никоя разпоредба в Конституцията не им дава правомощия да регулират Върховния съд – точка.“

Ману Раджу от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР