Призивът на президента Радев да не се пристъпва към клетвата

...
Призивът на президента Радев да не се пристъпва към клетвата
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Клетва на новите конституционни съдии ще има, после КС ще решава за избора им

Призивът на президента Радев да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии е политическо обръщение - това е непосредствено, фронтално атакуване на Народното събрание. След като е планувана клетвата от ръководителя на Конституционния съд, тя ще се организира, е безапелационното мнение на конституционалиста проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър, изтъкнато пред Епицентър. Бг.

 

Друг е въпросът, че президентът желае да бъде разгласен за противоконституционен акт самото решение за избора на двамата съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, акцентира проф. Киров.

 

Цялото искане на президента се основата на член 91б, алинея 1 от Конституцията за съблюдаване на “принципите на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност ”. Сега Конституционният съд би трябвало да вкара наличие в тези правила - това са новите ремонти, които бяха импортирани от депутатите за процедурите, чрез които се осъществят пълномощията на Народното събрание по желание на състава на органи, в които то взе участие.

 

В този смисъл новите промени в главния закон направиха услуга на президента да нападна избора на Народното събрание за конституционни съдии. Защото народните представители записаха, че за всеки един избор оттук насетне, който ще бъде извършен въз основа на член 91Б, може да се повдига спор за противоконституционност на решението, с което лицето е определено на съответната служба. 

 

И президентът реално се възползва от тази тяхна покана да бъдат оспорвани персоналните избори. Искането му е по този настоящ текст от Конституцията, което се основава на правилата, въведени от самите народните представители, а Конституционният съд би трябвало да уплътни в решение тези правила. 

 

Проф. Киров е безапелационен, че клетвата на новите съдии не може да бъде неодобрена с неявяване на който и да било от институциите, какъвто казус имаше по време на президента Плевнелиев, който с напускането на церемонията осуети клетвата на арбитър Венета Марковска. Мотивът му беше, че против нея се водят каузи за пране на пари и търговия с въздействие.

 

Законът за Конституционния съд е планувал, че клетва се поставя в " наличието на... ", само че не е казано нито къде, нито кои наложително би трябвало да участват. Това е пожелателно изискване, което прави опцията да се участва или отсъства позволена, показва експертът-конституционалист.

Така че клетва на новите съдии в петък ще има, а по-късно Конституционният съд ще взема решение по настояването на президента, уточни още прф. Киров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР