Призив за по-навременни, по-далновидни, по-пазарни предложения в българската Зелена сделка

...
Призив за по-навременни, по-далновидни, по-пазарни предложения в българската Зелена сделка
Коментари Харесай

Призив за по-пазарни решения в Зелената сделка, вместо декларации

Призив за по-навременни, по-далновидни, по-пазарни оферти в българската Зелена договорка и в проекта за възобновяване и резистентност, по който страната ни ще получи безплатни 12 милиарда лева от Европейска комисия, насочиха представители на бизнеса към политиците. Това става по време на виртуална полемика за конкурентоспособността на българската стопанска система в подтекста на европейската зелена договорка, проведена от софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) във вторник.

В диалога се включиха представители на промишлеността, зелените нововъведения, земеделието, енергийната успеваемост, спедицията и превоза, възобновимите енергийни източници, както и специалисти от парламентарно показаните политически партии и обединения. Само от ГЕРБ не бяха пратили свои специалисти.

Българският проект за възобновяване и резистентност претърпя две редакции след рецензиите против първичния план, че не е новаторски, че резервира консуматорския метод и не способства за развиването на стопанската система. По-рано денем министър председателят Бойко Борисов сподели, че той ще бъде импортиран за утвърждение на съвещанието на кабинета в сряда, с цел да се придвижи в уречения период до края на април в Брюксел. Планът обаче липсва в дневния ред на Министерския съвет, а вицепремиерът Томислав Дончев следобяд призна в Народното събрание, че проектът ще бъде импортиран в Европейска комисия за предварителна оценка, до момента в който всички партии в Народно събрание приканиха да се внесе за утвърждение макар дефектите, които след това можело да се оправят.

" Дебатът за Националния проект за възобновяване и резистентност и за Зелената договорка е доста просрочен и по тази причина разискването на упованията на бизнеса по тематиката са значими ", изясни Весела Чернева, началник на софийския офис на ЕСВП. Според нея обществото също би трябвало да е деен участник в тази полемика, тъй като всички сме акционери в бъдещето на нашата стопанска система.

В клопката на въглищата
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР