Призив за намаляване потреблението на електроенергия в целия блок и

...
Призив за намаляване потреблението на електроенергия в целия блок и
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: ЕС цели намаляване на пиковото потребление на електроенергия с 5%

Призив за понижаване потреблението на електрическа енергия в целия блок и преразпределяне на свръхпечалбите на производителите към фамилии и компании в 27-те страни на Европейски Съюз. Това означи в годишната си тирада ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя сподели пред Европейския парламент, че цените на газа и електричеството са достигнали исторически върхове след нахлуването на Русия в Украйна.Председателят прикани потреблението на електрическа енергия в пиковите часове да се понижи най-малко с 5%. Но проектите за ограничение на цената на природния газ, основен съветски експорт за Европейски Съюз, бяха отсрочени.

„ Ние предлагаме таван на приходите на сдруженията с ниски разноски, произвеждащи електрическа енергия. В нашето предложение са включени компании, произвеждащи електричество от изкопаеми горива, които би трябвало да дадат своя спешен принос. Нашето предложение ще събере повече от 140 милиарда евро за страните членки, с цел да се смекчи ударът непосредствено. Всичко това са изключителни и краткотрайни ограничения, върху които работим, в това число и таван на цената на газа “, сподели ръководителят на Еврокомисията.

Свръхпечалбите на производителите на електрическа енергия ще се преразпределят към най-нуждаещите се консуматори, а цената на газа би трябвало да бъде разграничена от тази на електрическата енергия.

Фон дер Лайен също разгласи, че ще посети Украйна още веднъж по-късно в сряда за диалози с президента Володимир Зеленски, като сподели: „ Солидарността на Европа с Украйна ще остане непоклатима “.

Съпругата на Зеленски - Олена беше в Народното събрание като почетен посетител по време на речта.

Фон дер Лайен сподели, че „ свързването на двата края “ се „ трансформира в източник на безпокойствие за милиони компании и семейства “.

„ В тези времена е неправилно да получаваме изключителни рекордни доходи и облаги, облагодетелствани от войната и на гърба на нашите консуматори “, твърди тя.

Защитавайки глобите на Европейски Съюз против Русия, тя сподели: „ Това е моментът да покажем увереност, а не успокояване “.

„ Финансовият бранш на Русия е на животоподдържащи системи “, съобщи тя, като близо 1000 интернационалните компании са напуснали страната.

„ Руските военни вземат чипове от съдомиялни машини и хладилници, с цел да поправят военния си хардуер, тъй като са им свършили полупроводниците. Руската промишленост е разрушена. “

Русия до момента значително съумява да избегне икономическия срив, плануван напролет, когато бяха наложени широкообхватни наказания. Тя обаче смекчи удара с доходи от продажби на петрол и газ, отбелязва Би Би Си.

„ Това е моментът да покажем увереност, а не успокояване “, сподели фон дер Лайен. Тя сподели, че е уверена, че „ с кураж и взаимност съветският президент Владимир Путин ще се провали и Европа ще надделее ”.

Фон дер Лайен сподели още, че страните от Европейски Съюз са съумели да натрупат ресурси от газ за зимата до 84% от потенциала, доста преди крайният период през октомври. Тя уточни Съединени американски щати, Норвегия и Алжир като „ надеждни ” снабдители на газ.

Председателят също по този начин разгласи проекти за основаване на Европейска атомна банка за поощряване на вложения до 3 милиарда евро в това гориво като екологична опция на изкопаемите горива.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР