Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни

...
Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни
Коментари Харесай

Да отблъснем комарите

Приятната лятна разходка из природата или романтиката на топлите летни нощи могат да бъдат унищожени единствено от едно – безжалостните офанзиви на комарите. Но тези дребни кръвопийци несъмнено сортират жертвите си. Сигурно сте забелязали, че имат желания към избрани хора, а други даже и не желаят да куснат. Въпрос на биохимия, която гадинките разучават до момента в който жужат към нас. Какво ни прави евентуални жертви?

Първото, което притегля кръвопийците е човешкото дихание и по-точно въглеродния двуокис, които отделяме. Това е сигурен симптом, че наоколо има нещо за ядене. За да сме по-вкуса им обаче би трябвало да харесат миризмата ни, кожата ни да е запотена, а тялото горещо.

Ако спадаме към тази „ вкусна ” за комарите група, през летния сезон би трябвало да вземем изключителни ограничения, с цел да избегнем заветната среща с тях:

Да носим светли облекла (тъмните цветове притеглят кръвопийците)

Да покриваме допустимо най-голяма част от тялото си с облекла, изключително когато сме измежду природата. За предпочитане са леките ленени и памучни материи, които не запарват тялото.

Да използваме репеленти за отбиване на нападателите. Те са биват два типа – с химични съставки и изцяло натурални. Повечето артикули, които се продават в магазините и аптеките са от първия тип. Бременните, кърмачките и дребните деца обаче би трябвало да ги заобикалят, тъй като не са изцяло безвредни.

За благополучие има и естествени етерични масла, които отблъскват за дълго насекомите – лавандула, евкалипт, цитронела, босилек, лимонена трева, чаево дърво, мента. Можем да ги използваме както, с цел да прогоним комарите от вкъщи си, по този начин и се защитим, когато сме на открито. В първия случай всяка вечер би трябвало да изпаряваме за час-два в аромалампа някое от изброените етерични масла. За да сме непривлекателни за комарите е задоволително да прибавим няколко капки в лосиона си за тяло или в спрей с чиста вода с които да напръскаме тялото си.

Диета срещу ухапвания. Миризмата на потта ни мощно се въздейства от храната, която ядем. Буквално може да опротивеем на комарите, в случай че хапваме повечко чесън, лимони и пием бира (или бирена квас като добавка).

Ако макар тези ограничения, бъдем ухапани от комар, най-хубавото натурално средство за усмиряване на сърбежа е лавандуловата вода.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР