Притеснението е нормална човешка реакция, която неразделна част от нашето

...
Притеснението е нормална човешка реакция, която неразделна част от нашето
Коментари Харесай

Притеснението не помага

Притеснението е естествена човешка реакция, която неразделна част от нашето всекидневие. И в действителност, съществуват доста неща, за които си заслужава да бъдете разтревожени - здравни проблеми, компликации в работата, световни кризи… Понякога човек има възприятието, че описът с нещата, за които би трябвало да се тормози, просто няма край.

Оказва се, че съвсем 1 на всеки 10 души страда от неконтролируема и хронична тревога. В основата на това възприятие на безспирно терзание стои неистовата потребност на някои хора да чуват от другите, че „ всичко ще бъде наред “ и че „ нещата ще се наредят “. Понякога тази нужда се трансформира в неразделна част от личността на човек и обзема изцяло неговите мисли.

В цялата тази история обаче би трябвало да има и нещо позитивно, нали по този начин?! Не тъкмо. Всъщност, съгласно последни изследвания възприятието на тревога може въобще да не ни носи каквито и да е било изгоди. Вземете за образец тези четири мита за тревогата, в които би трябвало да спрете да вярвате.

1. Притеснението води  до сигурност

Понякога мислим, че възприятието на тревога може да ни помогне да предотвратим някакво отчаяние или неуспех. Притеснението обаче не е толкоз въздействащо, на колкото се надявате. В реалност е доста по-вероятно хроничната тревога да навреди на психическото и физическото ви здраве, в сравнение с да ви помогне да се справите с трудна обстановка.

2. Притеснението демонстрира, че ви е грижа

Ако в миналото сте употребявали фразата: „ Тревожа се, тъй като ме е грижа “, може подсъзнателно да вярвате и в противоположното – „ Ако не се тормозя, това значи, че не ми пука “. Това няма по какъв начин да е по-далеч от истината. Фактът, че не спирате да се тревожите да за обещано нещо не значи, че сте подхванали нужните дейности, с цел да разрешите казуса. Има огромна възможност обаче това да значи, че инвестирате голямо количество психическа и прочувствена сила без да постигате каквито и да е било резултати, а както сами може да се досетите, това не се отразява добре на вашето здраве.

3. Притеснението оказва помощ за разрешаването на проблеми

Някои хора мислят, че тревогата им оказва помощ да отключат избрани функционалности на тяхното съзнание, като някакъв умствен спешен щаб, който да им помогне да се оправят допустимо най-бързо с тежката обстановка, в която са попаднали. В множеството случаи обаче терзанието попречва когнитивните функционалности на мозъка. По своята същина тревогата лимитира нашата дарба да подхващаме съответни дейности и да мислим разумно. Тя основава една хиперболизирана картина на действителността, която не ни разрешава да вземем правилните решения.

4. Притеснението стимулира

Някои хора мислят, че в случай че се провиснал и спрат да се тревожат ще станат непродуктивни и няма да могат да се оправят с провокациите, пред които ги изправя живота. Според последните изследвания обаче тревогата съставлява предпазен механизъм, който ни кара да отбягваме компликациите и ни пречи да отдадем нужното внимание на работата, която би трябвало да бъде свършена. Да, терзанието може да ви помогне да свършите една задача по-бързо, само че в реалност то ви насочва към един по-неефективен метод, който постоянно води до загуба на фокус и липса на изясненост към най-важните цели.

Разбира се, ние не можем да се отървем изцяло от терзанията, само че това, което може да създадем, е да насочим вниманието си към нещата от нашия живот, които ни карат да бъдем щастливи и за които би трябвало да бъдем признателни, вместо към тези, които ни разочароват и тревожат.

Както споделя Ван Уайлдър от едноименната комедия: „ Притеснението е като клатещ се стол. То ти дава нещо, с което да се занимаваш, само че в последна сметка не води до на никое място “.

Питър Икономи , създател на бестселъра „ Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty “, за inc.com

Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР