Притеснени сме от политическото развитие и отношението между партиите. Още

...
Притеснени сме от политическото развитие и отношението между партиите. Още
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Бюджетът за 2023 г. е основен приоритет за БСП

„ Притеснени сме от политическото развиване и отношението сред партиите. Още от началото декларирахме, че главен приоритет е бюджетът за 2023-та година. Това е обвързвано с постоянно държавно управление или внасяне на проектобюджет от настоящето. Но сътрудниците от служебното държавно управление отхвърлят, въпреки да бяха декларирали, че имат 3 разновидността. Това ни слага в доста тежка обстановка, защото единственото, което можем да създадем, е при разискването на препоръчаното от тях удължение на бюджета за 22-ра година, да опитаме да създадем промени. И тъкмо за това ще настояваме, с цел да се върнем към целите на българското общество. Да се подсигуряват промени, които биха съответствали на новите ценови нива и покупателната дарба. “

Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия и член на Народно събрание на партията проф. Румен Гечев по радио „ Фокус “.

„ Пари би трябвало да бъдат обезпечени, ние сме посочили съответните източници. Увеличението на минималната работна заплата е наша поредна политика. Следваме политиките на минимална заплата, която изключва работещите небогати. Искаме тя да се увеличи до 850 лв.. Разговарял съм с сътрудниците от работодателските организации и постоянно ги запитвам за какво, откакто минималната заплата в България е най-ниска и те заплащат най-ниските налози в Европейски Съюз – да ми отговорят за какво имат най-ниска конкурентоспособност. Тяхното изказване, че при увеличение на минималната заплата те няма да бъдат конкурентноспособни – опонира на действителностите “, изясни той за целите на социалистическата партия във връзка с Бюджет 2023.

По думите му страните с най-висока конкурентоспособност имат най-високи минимални и междинни работни заплати. „ Минималната заплата касае по-малко бюджета, в смисъл, че се употребява като аршин за избрани обществени заплащания като майчинските, които също желаеме да бъдат нараснали. Демографският проблем в България е смъртоносен и той би трябвало да бъде решен посредством тласъци за работещите млади фамилии. От диалозите с сътрудниците в Народното събрание считам, че има огромна възможност нашето предложение за минимална заплата да бъде подкрепено. Ние сме внесли голям брой проектозакони. Бюджетът беше първото, за което настоявахме. Изборният кодекс в това положение демонстрира недостатъци. Когато подкрепихме въвеждането на машините – ние изрично и тогава бяхме за смесеното гласоподаване. Това, което предлагаме съответствува с практиката в Европейски Съюз “, сподели още Румен Гечев.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия е работила добре в икономическата област с някогашните си сътрудници от четворната коалиция и това се е посрещнало позитивно от хората. „ Стъпките, които предприехме, дадоха добър резултат и опазиха българите. Но ние имаме огромни разминавания във външната политика, която защитаваха нашите сътрудници. Разграничаваме се от тяхната антируска политика, която е с антибългарски резултати. Споделяме мнението на хората, че би трябвало да стоим неутрално, тъй като това е една война, от която всички губят “, уточни социалистът.

В умозаключение той съобщи, че левицата няма да прави държавно управление с ГЕРБ, „ Възраждане “ и Движение за права и свободи.

 

„ Съставянето на кабинет най-вероятно ще стане с третия мандат. Българска социалистическа партия ще направи всичко допустимо, в случай че има вид и се одобри стратегия, която подхожда на интереса на България, с който съответствува и нашата стратегия. Посланието и от срещите в страната е, че хората желаят да има държавно управление. Президентът взема решение на кой да даде третия мандат и ние не се бъркаме в неговите пълномощия. Настояваме и президентската институция да не се бърка в нашите каузи. Ако ни бъде връчен мандат, ще създадем опит за съставяне на държавно управление. Но малко се усложнява политическата конюнктура след изострения звук на президентската институция и то към партиите, които го избраха първия мандат “, сподели в умозаключение проф. Румен Гечев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР