Притежателите на високорисков дълг на стойност 17,3 млрд. долара на

...
Притежателите на високорисков дълг на стойност 17,3 млрд. долара на
Коментари Харесай

Сделката с Credit Suisse изтрива притежателите на високорисков дълг

Притежателите на високорисков дълг на стойност 17,3 милиарда $ на закъсалия заемодател Credit Suisse ще изгубят вложенията си в границите на избавителното обединение с швейцарския му съперник UBS, оповестиха регулаторните органи, съобщи Агенция Франс Прес.

Швейцарските управляващи пожелаха да бъдат отписани 16 милиарда швейцарски франка в така наречен облигации от спомагателен ред 1 (AT1) в границите на мегасливането, което беше оповестено късно в неделя.

Този ход ще докара до увеличение на главния капитал на банката, се споделя в изказване на Швейцарския орган за контрол на финансовите пазари (FINMA).

" Поглъщането ще докара до основаването на по-голяма банка, за която настоящите разпореждания изискват по-високи финансови буфери ", съобщи FINMA.

Облигациите АТ1 бяха основани след международната финансова рецесия от 2008 година, с цел да се трансферира тежестта на загубите върху вложителите, а не върху данъкоплатците.

Известни още като CoCo или условно конвертируеми облигации, те са високодоходна инвестиция, само че банките могат да преустановят лихвените заплащания или да ги обръщат в банкови акции по време на проблеми.

Но швейцарските управляващи подредиха AT1 облигациите на Credit Suisse да бъдат напълно отписани като част от договорката с UBS, с което нанесоха удар на притежателите на облигации.

Credit Suisse съобщи, че облигациите " ще бъдат отписани до нула ".

От своя страна акционерите ще получат към три милиарда швейцарски франка, или 0,76 франка на акция - доста по-малко от цената на затваряне в петък от 1,86 франка.

UBS закупи Credit Suisse след договаряния през уикенда в договорка, целяща да предотврати проблемите на швейцарската банка да провокират по-широка банкова рецесия.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха предходната седмица заради опасения от разпространяване на казуса в останалата част от бранша в резултат на банкрута на две районни банки в Съединени американски щати.

Швейцарската банка към този момент беше разтърсена от други кавги преди банковия неуспех в Съединени американски щати, в това число излагането ѝ на риск от банкрутите на капиталовите медиатори Archegos и Greensill през 2021 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР