Притчата е произведение, което съдържа нещо полезно и поучително за

...
Притчата е произведение, което съдържа нещо полезно и поучително за
Коментари Харесай

Притча за жената на арабския халиф, която ще ни отвори очите

Притчата е произведение, което съдържа нещо потребно и поучително за нас, като в това време ни дава опция да се насладим на художествена прозаичност, която да развинти въображението ни. Според Ст. Димитрова притчите имат психотерапевтични функционалности: на модел, огледало, смяна на вероятността, медиатор, контра-концепция, проекционен резултат и междукултурна роля. Днес ще ви представим една алегория за дамата на арабския халиф, която несъмнено ще ни отвори очите.

Един арабски халиф се подготвял за война. Преди да замине на поход, той и извикал своя везир и му наредил:
– Искам до момента в който ме няма да заключиш жена ми в кулата.
– Но тя те обича, господарю!
– И аз я обичам, само че ние арабите имаме една остаряла сентенция, която споделя: “Дръж кучето си гладно и то ще те следва. Охрани го и то ще те захапе. ”

Халифът тръгнал на война. Когато се върнал след шест месеца, незабавно повикал везира си и изискал да види жена си.

– Тя те напусна, господарю – споделил везирът. – Ваше Величество цитира една чудесна сентенция преди да замине, само че ние арабите имаме и една друга поговорка, която евентуално сте не запомнил: “Ако кучето ти е вързано на верига, ще последва всеки, който го отвърже. ”

 

*Притчата е част от сборника “ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА “, издателство ГнездотоПритча за сляпата майчина обич: Веднъж при Бога пристигнала една жена, прегърбена под тежестта на огромен чувалВеднъж при Бога пристигнала една жена. Тя била прегърбена под тежестта на един огромен чувал.
Главата й била…Oct 2 2018skafeto.com

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР