Притча за Маймуната и Учителя Някога в градината на Учителя

...
Притча за Маймуната и Учителя Някога в градината на Учителя
Коментари Харесай

♥ Всяко действие в теб е възмущение. Бог влиза през вратата на безмълвието

Притча за Маймуната и Учителя

Някога в градината на Учителя живяла маймуна. И защото маймуните са любопитни, тя почнала да се интересува от Учителя. Виждала, че той седи в безмълвие, без да прави нищо и бавно почнала да се доближава към него. С какво се занимавал този човек, било загадка. Разбира се, за маймуната най-тайнствено било, че някой стои безшумно, без да прави нищо. 

Постепенно тя почнала да се доближава все по-близко до Учителя, с цел да го следи. Колкото по-близо идвала, толкоз повече се удивлявала. Не просто самият човек мълчал, само че и пространството към него било потресаващо безшумно. Даже тя съумяла да почувства осцилация, когато се доближила. 

Маймуната заобичала този човек и да го следи се трансформирало в едно от обичаните й занятия. Всеки път, когато имала време и Учителят седял в градината, тя се приближавала и сядала до него. 

Веднъж тя го попитала: „ Какво правиш? Моля те, разкажи ми. Аз ти се посвещавам, приеми ме като възпитаник. ” 

Учителят погледнал маймуната, почувствал голямо съчувствие към нея и споделил: „ Аз нищо не върша. Ти също можеш да направиш това, защото това е недействие. Седи безшумно – пролетта ще пристигна и тревата ще порасне сама. Ти просто седи и мълчи. Когато настъпи нужният миг, ненадейно ще се изпълниш с необикновена наслада и покой, и с Бог. Не би трябвало да правиш нищо. Всяко деяние в теб е отвращение. То основава грапавини, талази. А когато мозъкът ти е разчувствуван, Бог не може да влезе. Бог влиза тогава, когато мозъкът е спокойна повърхнина, когато всичко е безшумно и царува безветрие. Той влиза през вратата на безмълвието, само че това е допустимо единствено ако ти нищо не правиш. И по този начин, може ли да направиш това, можеш ли да се опиташ? ” 

Маймуната поклатила глава и споделила: „ Това е невероятно. Мислех си, че тук има нещо такова, което бих могла да направя, само че това е невероятно. Ако ми кажеш да доближи луната, бих могла да ти я донеса; в случай че кажеш да преместя Хималаите, бих могла да го направя; в случай че кажеш да накарам Ганг да тече назад, бих могла да го направя. Та нали е известно, че в остарели времена други маймуни са го правили, да вземем за пример Хануман. Аз съм маймуна, аз имам ресурс от сили, аз също мога да направя това. Но да седнал съм безшумно и нищо да не върша – това е невероятно. Това е против моята природа, това ще ме побърка. Ако Бог идва посредством тишината, то тогава Бог не е за мен и аз не съм за Бога. ”

Избрано от: Виктор Лавский, „ Притчи человечества ”, изд. Жануа 98
Рисунка: Fan Zeng monk and monkey

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР