Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици

...
Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици
Коментари Харесай

Денков: Учениците, които ще се върнат в класните стаи, трябва да носят маски

Пристигна първата пратка с щадящи проби за COVID-19 за възпитаници от I до IV клас децата в учебно заведение „ Раздадени са към този момент тестванията на девет области. Днес ще бъде осъществена доставка в областите Добрич и София”, съобщи шефът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов. Той посочи че БЧК дава складовата база за предпазване на тестванията.

В понеделник ще стане ясно какъв % от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, с цел да могат да се върнат в класните стаи.

" Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова е основана организация БЧК логистично да подкрепи Министерството на образованието. В понеделник сутринта ще стартира раздаването на тестванията в 24 региона. До 11.00 часа би трябвало всички проби да бъдат раздадени ", съобщи шефът на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " към Столичната община Красимир Димитров.

Министърът на образованието Николай Денков акцентира, че тестванията са най-щадящият метод, по който децата могат да се завърнат в учебно заведение. " Тестването ще продължи до тогава, до момента в който е висока заболеваемостта в страната. В последната заповед на Министерство на здравеопазването е дадена граница от 250 болни на 100 хиляди души в съответната област ", уточни той. И добави, че броят на поръчаните проби би трябвало да стигне най-малко за месец.

" Учителите сами няма да се оправят с тази обстановка. Те имат потребност от родителите, с цел да стане по-бързо и качествено самото тестване ", акцентира министърът и посочи, че в понеделник сутринта ще бъде издадена заповедта, в която са разказани всички стъпки по тестването н анай-малките възпитаници.

По думите му децата, които се върнат в учебно заведение, би трябвало да носят маски в класната стая.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР