Пристигайки в Москва на 20 март за първото държавно посещение,

...
Пристигайки в Москва на 20 март за първото държавно посещение,
Коментари Харесай

Два готвача: Неизвестните детайли от отношенията на Путин и Си Дзинпин

Пристигайки в Москва на 20 март за първото държавно посещаване, откакто беше избран отново за трети път като водач на КНР, президентът Си Дзинпин незабавно отиде да се срещне с съветския президент Владимир Путин. В тези дългогодишни връзки сред двамата водачи са значими освен протоколните официозности, само че и персоналните детайлности, на които не всеки обръща внимание.

Путин и Си не са просто двама виновни световни политици. Това са също по този начин двама остарели другари, които са се срещали по разнообразни конгреси към 40 пъти. Те ценят приятелите и другарството и изпитват най-уважителни и другарски усеща един към различен, подготвени са дружно (и с удоволствие) да релаксират и да се забавляват.

И освен тъй като са отпред с две огромни другарски страни, които имат добросъседски връзки, а тъй като ги събира и нещо надълбоко персонално. Си Дзинпин произлиза от семейство, в което другарството с Русия е било високо ценено, той е огромен обожател на съветската просвета. Руската литература, по личните му думи, му е помогнала да оцелее по време на заточение в отдалечена провинция, където е изпратен на насилствен труд и „ трудово превъзпитание “ при Мао Дзедун като наследник на почитан държавен чиновник.

Путин също не е имал елементарен живот и той от дълго време почита Изтока като специалист в бойните изкуства. Още през 1973 година става занаятчия на спорта по самбо, а скоро и занаятчия на спорта по джудо. Той е първенец на Ленинград, става и притежател на Купата на Съюз на съветските социалистически републики.

Много общо и общ зложелател

И двамата водачи, чиято власт в страните им не се оспорва от никого, имат доста общи неща. На огромна конференция през 2020 година Путин го изрази по следния метод: „ Интересите на Русия и Китай са съвпадащи в доста области “, или може би вибрациите на персонално равнище, „ всичко това способства за обстоятелството, че имаме доста общителни, настоятелен, преди всичко, само че в това време доста доверчиви, другарски връзки с президента Си Дзинпин и, несъмнено, това оказва помощ в работата. "

От своя страна китайският водач един път назова Путин собствен „ непосредствен другар “, който е направил принос от „ историческо значение “ за развиването на връзките сред двете страни.

И това не са просто думи: Си е бил в Русия към 10 пъти в статута на президент на Китайската национална република. Путин (който е отпред на страната от по-дълго време и беше в стеснен контакт с предшествениците на Си) в Китай - към 20.

Нито един непознат водач не е идвал толкоз пъти в Китай. Разбира се, всякога тези визити, както и срещите на територията на трети страни, не минаваха без дарове, които също бяха поднесени във връзка рождени дни.

" Разменяме някои дребни неща с него ", призна един път, имайки поради Си, президентът на Русия.

Както от дълго време е известно, дребните дарове укрепват другарството. И този път, съгласно Ушаков, „ планувана е замяна на дарове: не доста скъпи, само че алегорични “.

Какво ще бъде, все още на писане, не е известно. Например, Си би трябвало да даде на Путин нещо, обвързвано с китайската традиция или просвета.

Невъзможно е даже да се допусна какви предмети ще подари Путин на приятеля си, като се изключи едно нещо - съветски сладолед, който Си обожава. По предписание подаръците отразяват националните обичаи на двете страни и персоналните, другарски връзки. Те са благи, за разлика от кошмара, който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подари на съветския водач в Женева.

Кехлибарена платноходка

Нека си напомним какво „ дреболия “ подари Путин на Си Дзинпин през последните години: съветския смарт телефон YotaPhone-2; кутия сладолед (винаги се дава на Cи); ядки, мед и чай от Сибир; голяма торта; ваза, афиш от 1956 година за съдействието сред двете страни - с служащи и карти на Съюз на съветските социалистически републики и Китай, свързани с железопътна линия; картина от кехлибар, изобразяваща платноходка в бурно море; настолни лампи от нефрит; съветска баня от 200-годишен кедър от Алтай. Относно кехлибарената платноходка Си Дзинпин сподели:

" Надявам се и двете ни страни да вървят напред, тъй че корабът на двустранните ни връзки да тръгне на огромно корабоплаване с цялостни платна ".

Връчвайки на Си голяма торта на 66-ия му рожден ден (той скоро ще навърши 70!), Путин сподели: „ Радвам се, че имам другар като теб “.

За изключителния си принос в укрепването на дружбата и съдействието сред нашите нации водачът на Китайската национална република беше награден с най-високия медал на Русия - Свети деятел Андрей Първозвани с лозунг " За религия и преданост ".

Панда дипломация

Подаръците на Си за Путин включваха торта и песента Happy Birthday to You на чжученски ниженчжан(народен музикален инструмент, наподобяващ арфа) и тинцзянски ниженчан, глинен бюст с лика на съветския президент; копие на фигурката „ Легендарният кон по Великия път на коприната “, чийто оригинал се съхранява в Националния музей на Китай; статуя на китайски войник в обичайната носия; ръчно направено бюро с изписано благопожелание за просперитет; комплект сребърни принадлежности от пекинския хотел " Дружба " ; две другарски настроени панди - мъжката Жуи и женската Диндин, които бяха трансферирани в Московския зоопарк.

В знак на надълбоко почитание Путин беше почетен с най-високото китайско държавно отличие за чужденци - Ордена на другарството на КНР, освен това първият от държавните глави.

" Мотаене " в Санкт Петербург, изваяни пайове

Подаръци дарове, които, както виждаме, бяха почтени, благородни и подбрани с усет. Но Путин и Си имаха и нещо друго - взаимно развлечение. По време на Източния стопански конгрес във Владивосток през 2018 година те дълго се разхождаха из изложбата „ Улиците на Далечния изток “, срещнаха се с достиженията и плановете на Русия в галактическата промишленост, селското стопанство и промишлеността.

И тогава Путин предложения Си да посети гастрономическия павилион на ревюто, където държавните глави пробваха палачинки с хайвер и други вкусни пълнежи.

Но още по-запомнящо се, изключително за Си, тъй като няма нищо сходно в Китай, беше взаимната вечерна обиколка (Путин беше гид) в северната столица на Русия по време на икономическия конгрес в Санкт Петербург през 2019 година

Лидерите на Русия и Китай се разходиха из центъра на града, разгледаха Ермитажа, разхождаха се с лодка по Нева, с цел да прегледат хубостите на Санкт Петербург от водата, и се качиха на историческия крайцер " Аврора ". Този ден те се разделиха след среднощ.

Но това не е всичко. Някога Путин и Си работеха като готвачи! Това се случи през 2018 година на срещата на ШОС в Китай, където те дружно направиха пайове гобули, които приличаха на кнедли.

Какво от това?

Като цяло, допустимо ли е да си напомним такова отношение един към различен на водачи от това равнище? Дори не безусловно в съвремието, въобще в историята на международната дипломация и междудържавните връзки. Пиянството на Елцин не се взема поради - той наричаше всички " другари " след чашка.

Тук има същинско почитание. Има справедливи и субективни предпоставки Путин и Си Цзинпин да се трансфорат в „ готвачите “, които ще могат да излязат в Москва основите на един нов, неамерикански свят. Пожелаваме им цялостен триумф в това!

Превод: СМ

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР