Присъствието на генералния консул на България Димитър Иванов по време

...
Присъствието на генералния консул на България Димитър Иванов по време
Коментари Харесай

РС Македония с обвинения към България заради проверка на културния дом в Битоля

Присъствието на генералния консул на България Димитър Иванов по време на осъществената инспекция на пространствата на Културния център " Иван Михайлов ” в Битоля е опит за оказване на въздействие върху работата на Комисията за попречване и отбрана от дискриминация, се споделя в публикувано до македонските медии известие.

Комисията осведоми, че след подадена тъжба за дискриминация от съдружие на жители против Културен център " Иван Михайлов ", през вчерашния ден е осъществена авансово оповестена инспекция в пространствата на Центъра в Битоля.

На 4 август някогашният депутат Весна Бендевска, сегашен член на Комисията за отбрана и попречване на дискриминирането, направи инспекция в българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля. Тя сподели, че инспекцията е по тъжба на съдружие на жители, подали сигнал за дискриминация в Клуба, само че не разкри детайлности.

" По време на огледа, в прорез с досегашната процедура, е установено, че с изключение на представители на сдружението участва и генералният консул на Република България господин Димитър Иванов. Неговото наличие по време на осъществяването на законовите си пълномощия Комисията прави оценка като опит за въздействие върху работата на този самостоятелен орган за равнопоставеност, както и опция за инструментализиране на Комисията за политически цели, за което е известено и Министерство на външните работи ”, се споделя в известието от Комисията за попречване и отбрана от дискриминация.

От там допълват, че Комисията е основана и работи в сходство със Закона за попречване и отбрана от дискриминация. Тя е независим самостоятелен орган, определен от Парламента на районен съд Македония и дава отговор за активността си само пред тази институция.

" Това е инспекция по реда на чл.29 от Закона за предварителна защита и отбрана от дискриминация. Работим по петиция, подадена от съдружие на жители с състоятелен интерес. Длъжни сме да изслушаме и другата страна. Този път дойдохме за оповестена инспекция отпреди седмица в обекта на евентуалния дискриминатор, както е посочено в подадената тъжба. Комисията не дава и не предрешава обвинявания. То ще бъде произнесено след привършване на преписката. Има още няколко институции, които би трябвало да посетим, да докладваме документи, след което ще обявим мнението пред обществото и то ще бъде обществено налично на уеб страницата ", сподели Бендевска.

По време на инспекцията в клуба имаше единствено една полицайка, присъстваше и българският общоприет консул в Битоля Димитър Иванов.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР