Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано днес

...
Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде отбелязано днес
Коментари Харесай

Официално: От днес сме в Шенген по въздух и вода

Присъединяването на страната ни към Шенген ще бъде маркирано през днешния ден със символично отваряне на границата.

Това ще се случи на тържествена гала на Терминал 2 на летище София, в който ще вземат участие министър-председателят в оставка Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и министърът на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков.

България реализира дългогодишната си цел да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство след повече от десетилетие договаряния. Първоначално отпадат инспекциите по въздушните и морските граници, а до края на годината се очаква решение и за сухопътните граници.

Проверките по речните граници остават към този момент, в това число и за прекосяване на българско-румънската граница по Дунав, тъй като е признато, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове доникъде на годината да бъде признато решение за цялостно отпадане на инспекциите при пътешестване от и до България и Румъния от страни от Шенген.

Децата ще могат да пътуват в Шенгенското пространство без декларация за единодушие от родител

Европейската комисия (ЕК), ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон приветстват присъединението на България и Румъния в Шенген.

В двете страни членки към този момент ще се ползват всички шенгенски правила, в това число за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се отстранява. Европейската комисия горещо приветства това достижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на Европейски Съюз през декември 2023 година Присъединяването на двете страни прави по-привлекателно и доста уголемява най-голямото в света общо пространство без надзор по вътрешните граници,  се споделя в известие за медиите на Европейска комисия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР